Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

BBL leerlingen

Maak een vliegende start

Wil jij een mooie toekomst in een creatieve omgeving opbouwen? De grafimedia- en kartonnagebedrijven bieden je een mooie toekomst met doorgroeimogelijkheden, moderne machines en goede arbeidsvoorwaarden. Je eerste stap in deze branche zet je met een leer-werktraject (BBL) van GOC waarin je wordt opgeleid tot 

GRAFISCH OPERATOR

Drukwerk is er altijd en overal. Kijk maar eens om je heen. Posters, tijdschriften, bedrukte t-shirts en tassen, en ook alle verpakkingen die je tegen komt, zijn bedrukt, gestanst, gevouwen en gelijmd. Allemaal producten die gemaakt zijn in een grafimedia- of kartonnagebedrijf. Als grafisch operator kom je te werken bij zo'n bedrijf. Tegelijkertijd begin je met onze mbo-opleiding Grafisch operator. Zo verdien je geld en volg je ondertussen een opleiding. 

Vooropleiding en niveau
Je hebt minimaal de basisberoepsgerichte leerweg vmbo (BB) nodig om te kunnen instromen. Na het afronden van je opleiding ontvang je een mbo-diploma niveau 2 met een doorstroommogelijkheid naar niveau 3.

Structuur van de opleiding
De opleiding duurt maximaal 18 maanden en bestaat uit drie fases. Je gaat naar een school bij jou in de regio. In de eerste fase ga je één dag in de week naar school, daarna één dag in de veertien dagen.

De opleiding bestaat uit drie fases:
Fase 1: is introductie en oriëntatie. Je krijgt inzicht in de verschillende processen en technieken. Met deze kennis ben je snel inzetbaar op de werkvloer. Aan het einde van deze fase kies je voor de richting drukken of nabewerken.
Fase 2: bevat specifieke kennis over het beroep waarvoor jij hebt gekozen in fase 1.
Fase 3: gaat dieper in op de techniek en het gehele productieproces. Daarnaast krijg je tijdens de opleiding lessen Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Mooie dingen maken met verschillende technieken
Dat doen drukkers en nabewerkers iedere dag. Ze maken mooie dingen die iedereen gebruikt, herkent en waardeert.

Drukken met verschillende druktechnieken
Drukkers zetten het werk van de vormgever en voorbereider om in tastbare producten. Zij zorgen ervoor dat de drukpers goed is ingesteld. Als de proefdrukken er goed uitzien, dan gaat de pers op volle toeren draaien. Je kunt je specialiseren in verschillende druktechnieken. Ieder product heeft een eigen druktechniek. Flyers zijn vaak een vellenoffset product en kranten
rollen van een rotatieoffsetpers.Textiel wordt bedrukt met zeefdruk en bedrukte zakken zijn een voorbeeld van flexodruk.

Nabewerking een vak vol techniek
Met computergestuurde machines maak je van drukvellen prachtige eindproducten. De naam zegt het al: nabewerkers zorgen voor de nabewerking van het drukwerk. Zij maken brochures van een stapel bedrukt papier. Handige dozen van bedrukte vellen karton en tassen van een bedrukte rol plastic. De bekendste nabewerkingstechnieken zijn vouwen en snijden. Folders, kranten, tijdschriften, boeken, ze worden allemaal gevouwen en (schoon) gesneden. Daarna vaak ook gehecht met nietjes of een lijmrand in de rug. In de kartonnage kom je technieken als stansen en vouwplakken tegen.

Wil je een beeld krijgen van het productieproces in een grafimedia- of kartonnage bedrijf? Klik dan op de volgende linken:  Solliciteren
Bel of mail ons gerust. Zie contactgegevens rechts.

Inhoud opleiding BBL grafisch operator

Vragen?

Bel of mail ons gerust.

Astrid de Rover
a.rover@goc.nl
0318-539106

Mirjam de Weerd
m.weerd@goc.nl
0318-539191

Els Frankenmolen
e.frankenmolen@goc.nl
0318-539160