Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Succesvolle mobiliteitsmarkten

08 december 2010

Maandag 29 november 2010 in Woerden en woensdag 1 december 2010 in Zwolle organiseerde Mobiliteitscentrum C3 twee succesvolle mobiliteitsmarkten voor werkloze grafici.

Deze dagen werden mogelijk gemaakt door de inzet van GOC en diverse kenniscentra verenigd in COLO, en door de EGF-subsidie die is aangevraagd en verkregen door het A&O Fonds Grafimedia. Op deze mobiliteitsmarkten kwamen in totaal 360 grafici af. Het doel van de mobiliteitsmarkten is om de deelnemers te laten instromen in andere branches met meer werkgelegenheid.

Tijdens deze mobiliteitsmarkten presenteerden diverse kenniscentra hun branche en konden de deelnemers zich inschrijven bij deze kenniscentra. Na inschrijving zijn de deelnemers gescreend op hun competenties en voorkennis, zodat hen een aangepast (opleidings)-traject aangeboden kan worden. Deze trajecten worden voor 1 april 2011 afgerond. Het doel is dat alle deelnemers voor die tijd geplaatst zijn in andere sectoren.

De mobiliteitsmarkten zijn mogelijk gemaakt door de intersectorale aanpak van de volgende kenniscentra: GOC (creatieve industrie), Kenteq (technisch vakmanschap), SVO (foodsector), PMLF (proces-, milieu-, laboratoriumtechniek en fotonica), KC Handel (handel), Calibris (zorg, welzijn en sport), VTL (transport en logistiek) en Ecabo (Economie, administratie, ICT en veiligheid).
Naast de diverse kenniscentra was ook het UWV WERKbedrijf aanwezig. Er werd een convenant getekend tussen GOC en UWV WERKbedrijf waarin een aantal financiële afspraken voor deze trajecten is vastgelegd.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius opende de mobiliteitsmarkt met een enerverende speech. Terecht noemde zij ontslag een van de drie meest traumatische gebeurtenissen in een mensenleven. En hoopte zij op nieuwe kansen voor alle deelnemers.
Het resultaat van deze aanpak is dat vrijwel alle deelnemers de keuze hebben gemaakt om te gaan werken in een nieuwe sector. Vooral beroepen in de techniek, procesindustrie en administratie waren hierbij erg populair. Van alle deelnemers waren er slechts 15 die nog geen keuze hebben gemaakt. Zij worden hierbij verder begeleid door Mobiliteitscentrum C3.

Binnen 48 uur na afloop van de bijeenkomsten hebben de kenniscentra al contact opgenomen met nagenoeg alle deelnemers om de volgende stap in het traject te zetten. Naast enthousiaste reacties van kenniscentra, waren ook de deelnemers positief: ‘Er worden reële kansen geboden en dat biedt hoop', ‘Op deze manier naar andere branches kijken, verkort de lijnen', ‘Je wordt gedwongen je blik te verbreden en je oogkleppen af te doen' waren enkele reacties van deelnemers.

Mobiliteitscentrum C3
Mobiliteitscentrum C3 is een initiatief van FNV-KIEM, CNV Media, KVGO, NUV en wordt uitgevoerd door GOC.