Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

inspirerende bijeenkomst A&O-fonds Grafimedia en SBB Sectorkamer

02 februari 2016

Op 26 januari heeft Richard Leloux van het A&O-fonds Grafimedia de Sectorkamer Ict en creatieve industrie van de SBB uitgenodigd voor een informatieve bijeenkomst over innovaties en arbeidsmarktontwikkelingen in deze sector.  Albert Noppen van Commbizz heeft de perspectieven voor business innovaties geschetst. Jos Teunen van GOC ging in op arbeidsmarktontwikkelingen en de consequenties voor het beroepsonderwijs. Het A&O-fonds wilde de uitkomsten van het onlangs opgeleverde Trendrapport graag delen met alle medewerkers van SBB die werken voor de verschillende creatieve mbo-opleidingen. Het A&O-fonds en GOC hopen dat deze bijeenkomst het begin is van een duurzame samenwerking met de mensen van deze sectorkamer van SBB.

In de presentatie van Jos Teunen kwam de werkgelegenheidsontikkeling in de verschillende branches van de creatieve sector gedetailleerd aan de orde (grafiek 1). Daarnaast werd ook stilgestaan bij de groei van de creatieve mbo-opleidingen in de afgelopen jaren en het werkgelegenheidsperspectief van de uitstroom naar de arbeidsmarkt (grafiek 2 en 3). De groei komt geheel voor rekening van de roc’s en de arbeidsmarktpositie is ook in de creatieve beroepen sterk afhankelijk van het hebben van een diploma. Verder is de arbeidsmarktpositie van creatieve beroepsbeoefenaren kwetsbaar. 

Ook werd ingegaan op de bevolkingsontwikkeling in de verschillende regio’s en de consequenties daarvan voor de toekomstige instroom in het mbo (grafiek 4). Niet alle regio’s hebben evenveel last van de toekomstige krimp in het aantal jongeren in de leeftijdsgroep 16-20 jarigen.
 
Grafiek 1
Ontwikkeling werkgelegenheid werknemers en zzp’ers tussen 2007 en 2016 in de verschillende branches van de creatieve industrie.
Grafiek 2
Groei van aantal leerlingen creatieve opleidingen bij vakscholen en roc’s
 

Grafiek 3
Arbeidsmarktpositie van mbo-4 uitstroom, gemiddeld en van creatieve opleidingen
 

Grafiek 4
Bevolkingsontwikkeling voor 16-20 jarigen in verschillende regio’s
 

 

De grafieken hierboven komen uit de uitgave Trends. De complete uitgave kunt u hier downloaden.