Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Verdieping in het vakgebied

01 juli 2011

Twintig ervaren drukkers, allemaal werkzaam aan moderne, bijna volledig geautomatiseerde persen bij een grote industriële drukkerij. Die leer je niet veel meer, zou je denken. Maar het tegendeel is waar. De afgelopen zeven maanden zijn ze opgeleid tot procesoperator. GOC verzorgde een intern maatwerktraject bij Roto Smeets GrafiServices in Eindhoven. Op 1 juli kregen de deelnemers hun bedrijfstakerkende certificaat uitgereikt.

"Waar we vooral mee te maken hadden, is dat de kennis van onze drukkers buiten hun eigen vakgebied onvoldoende was", zegt Frank Van Neerrijnen, manager press bij Roto Smeets GrafiServices Eindhoven. "We willen dat ze ook over de grenzen daarvan kunnen heenkijken, kennis hebben van planning, prepress en afterpress. En dat ze analytischer en effectiever kunnen werken. Zelf problemen voorzien en oplossen. De GOC-opleiding tot procesoperator sluit daar goed bij aan." GOC en Roto Smeets gingen om tafel en maakten de opleiding op maat, passend binnen de productie van Roto Smeets. "De cursus bestond uit acht lesblokken", vertelt Van Neerrijnen. "Ieder blok hebben we drie keer ingepland en drukkers konden zelf intekenen op de verschillende lessen. Zo kon de productie ongestoord doorgaan."

Organisatorische aanpassingen
Het maatwerk was dus vooral organisatorisch. Inhoudelijk kon er niet teveel aan de GOC-opleiding worden aangepast omdat aan die inhoud het bedrijfstakerkende GOC-certificaat Procesoperator verbonden is. "In de opdrachten hebben we een aantal onderwerpen wat specifieker gemaakt om ze beter te laten aansluiten bij de beroepspraktijk van Roto Smeets", vertelt Cor Henzen, trainer en offsetspecialist bij GOC. "Vanwege de wisselende samenstelling van de groepen was het zaak dat de twee trainers zowel inhoudelijk als organisatorisch steeds op elkaar afstemden. Flexibiliteit van alle partijen is in zo'n proces heel belangrijk. Tussentijds hebben we steeds met Roto Smeets geëvalueerd en waar bijgesteld moest worden, hebben we dat ook gedaan."

Verbeterplan
Deelnemer Marco Moone is buitengewoon te spreken over het opleidingstraject. Voor mij was de informatie niet allemaal nieuw maar voor veel van mijn collega's wel. En ik heb er hoe dan ook veel van geleerd. Juist doordat we in steeds wisselende groepen werkten, leerde je ook elkaar goed kennen. Zo kreeg je echt een goed beeld hoe veel verschillende collega's over bepaalde dingen denken en op welk niveau iedereen staat." Dat werd nog eens extra duidelijk bij de eindopdracht van de opleiding, vertelt Moone. "Iedereen moest een plan indienen voor iets dat binnen het bedrijf verbeterd kon worden. Daaruit kwamen echt heel verschillende voorstellen naar voren en zeker zo'n 12 tot 15 waar we echt iets goeds mee kunnen."

Grotere betrokkenheid
Een goed resultaat, vindt ook Cor Henzen. Maar bij Roto Smeets is het meer dan alleen het afronden van een opleidingstraject; het is een vertrekpunt voor verdere ontwikkeling. "Het behalen van het certificaat is natuurlijk een mijlpaal maar daarna kun je het pas in praktijk gaan brengen. Dat is waar ze nu staan." Frank van Neerrijnen heeft er alle vertrouwen in. "Ik zie nu al verschil aan de pers. "We werken met drie verschillende machines en we verwachten van iedereen dat hij aan twee of drie daarvan kan werken. Je ziet nu al dat de betrokkenheid groter is, dat medewerkers elkaars problemen aan de machine herkennen en dat ze bereid zijn elkaar te helpen. Dat is al pure winst."

GOC biedt de opleiding tot procesoperator ook als reguliere opleiding in het eigen trainingscentrum aan. Kijk voor meer informatie over de opleiding procesoperator.