Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Robotisering en automatisering: presentaties van bijeenkomst

12 oktober 2017

Op dinsdag 10 oktober is Trends 2017 gepresenteerd aan onze relaties in het onderwijs en bij SBB (voor o.a. mbo stages in het bedrijfsleven). Het thema van Trends over robotisering en automatisering was de leidraad voor de sprekers. 

Fabian Dekker, arbeidssocioloog, geeft in zijn presentatie aan dat in het werk sociale vaardigheden zoals empathisch vermogen, analytisch kunnen denken en samenwerken steeds belangrijker worden. De routinematige beroepen gaan verdwijnen. Mens en technologie gaan elkaar steeds meer aanvullen. Op de arbeidsmarkt ontstaat een snel groeiende groep: de hybride zzp’ers, die naast het ondernemerschap ook een vaste deeltijdbaan heeft. Als slot pleitte Fabian voor het creëren van 'basisbanen'. De inschatting is dat 5 tot 10% van de beroepsbevolking de boot gaat missen omdat men laaggeschoold of moeilijk inzetbaar is, niet mee kan komen of waarvan het werk is wegggevallen. 'Leg een bodem voor de samenleving zodat niemand er doorheen kan vallen' is zijn boodschap voor de politiek. 

Jos Teunen, senior onderzoeker bij GOC, licht een aantal cijfers toe die in Trends zijn opgenomen over de economische ontwikkelingen, werkgelegenheid en beroepsonderwijs. 

Annet Leeflang, onderwijskundige bij GOC en Pauline Rinkel, adviseur, gaan in op toekomstbestendig leren.  Welke vaardigheden en houding zijn nodig om op een stabiele manier te blijven leren in een snel veranderende wereld. De conclusie is niet alleen concrete vaardigheden te leren, maar ook aandacht te geven aan cognitieve en metacognitieve vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

De drie presentaties zijn hier als één document te downloaden.