Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Ontdek het best bewaarde geheim van werkend Nederland

25 maart 2013

Het kabinet Rutte-Asscher is van plan 80% te bezuinigen op het budget voor de Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De gedachte is dat hun wettelijke taken worden herverdeeld over het ene landelijke kenniscentrum dat overblijft en de roc’s. Een bezuiniging in die omvang betekent echter dat de taken die de kenniscentra nu uitvoeren niet meer op voldoende niveau kunnen worden uitgevoerd, door wie of welke instantie ook. Dat schaadt de kwaliteit van het beroepsonderwijs.
 
Studenten, praktijkopleiders en docenten zullen dat ondervinden. Het staat haaks op de intentie van het kabinet om te investeren in onderwijs. Er zijn wel mogelijkheden om tot besparing te komen door meer efficiency, samenwerking en clustering. Dat proces was al in gang gezet, maar dreigt nu doorkruist te worden door een radicale liquidatie.
 
Belangrijk om te weten

  • Er zijn zeventien kenniscentra. Zij dekken landelijk alle sectoren en subsectoren van het bedrijfsleven, zo’n 160 in getal.
  • Zij hebben samen 900 adviseurs in dienst.
  • Zij zijn belangrijk voor alle bedrijven en instellingen in Nederland; van het midden- en kleinbedrijf tot multinationals en universitaire medische centra.
  • Het bestaan van de kennis en de infrastructuur stimuleert bedrijfstakken om extra te investeren in vakmanschap. 

 Onderstaand filmpje benadrukt de kracht en het belang van de kenniscentra.
Klike hier voor meer informatie.