Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Nieuwe Trends met als thema robotisering en automatisering

25 oktober 2017

De tiende uitgave van Trends is beschikbaar. Trends wordt in opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche uitgevoerd. We signaleren dat het herstel van de economie voor de grafimediabranche leidt tot een niet verder dalende omzet. Voor het tweede jaar op rij zien we toenemende investeringen in machines en installaties, die zorgen voor verhoging van de efficiency. Ook wordt weer in medewerkers geïnvesteerd en is er hernieuwde belangstelling voor instroom van nieuw personeel via BBL leer-/werktrajecten. Het A&O Fonds subsidieert deze BBL-trajecten en GOC zorgt voor de uitvoering.  

Het themahoofdstuk in Trends gaat over automatisering en robotisering. Hierdoor gaan naar verwachting nog veel banen in de sector verloren. Het gaat daarbij vooral om in- en uitvoerwerk bij machines en transport- en expeditie werkzaamheden. Tegelijkertijd neemt de scheiding tussen leidinggevende, coördinerende en uitvoerende functies af en ontstaan er steeds meer operatorfuncties. Het belang van procesmatig samenwerken in productieteams neemt toe. Daarbij horen competenties als probleemoplossend en analytisch vermogen, samenwerken, flexibiliteit en leerbereidheid. In dit proces zien we dat mens en machine elkaar steeds meer gaat aanvullen.

Innovatiekansen zijn er vooral bij gebruik van big data voor gepersonaliseerd drukwerk, printing electronics en klantvriendelijke print portals. In alle mediavormen zien we een toename van digitale distributie. Reclamebestedingen volgen deze trend.

In Trends is ook een analyse van de economische ontwikkelingen in de verschillende sectoren en de algemene trend op de arbeidsmarkt en in het beroepsonderwijs opgenomen.

Trends 2017 kunt u ook via onze website gratis downloaden