Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Leerlingen lichten grafische ondernemers voor

19 augustus 2010

Hoe zit het beroepsonderwijs eigenlijk in elkaar? Wat kunnen we als werkgevers in de grafimedia met vmbo'ers en mbo'ers? Wat houdt het in om stagebedrijf te zijn? "Maak een You-tube film en laat leerlingen en mensen uit de praktijk het zélf uitleggen!", was de suggestie van een ondernemer.

Inmiddels staat de film over leren in de grafische industrie online. Het is een onverwacht ‘extraatje' van het project ‘Integraal en duurzaam praktijkleren in de grafimedia' in de regio Amsterdam en Haarlem. In dit project doorlopen 2e jaars vmbo'ers de beroepsoriëntatiecarrousel en gaan 4e jaars vmbo'ers twintig dagen op stage bij steeds twee grafische bedrijven. Agentschap NL van het Ministerie van Economische zaken ondersteunt het project financieel.

Ondernemers maken zich zorgen over het geringe aantal leerlingen dat kiest voor het beroep van drukker of nabewerker. Bovendien gaan de komende jaren veel mensen met pensioen. Als de markt aantrekt, dreigt een groot capaciteitprobleem. Dus is het hard nodig dat er meer actieve leerbedrijven komen die leerlingen weten te interesseren voor het drukkersvak en hen opleiden. De korte film laat zien dat het leuk en effectief is om stagiairs op de werkvloer te hebben.

Enthousiast ging de filmploeg van het Lourens Janszoon Coster College in Haarlem aan de slag met het script en de professionele camera's en geluidsapparatuur. De leerlingen bezochten bedrijven en spraken andere leerlingen, begeleiders, stagecoördinatoren en adviseurs van het betrokken GOC. Dat was niet altijd even eenvoudig: het grafisch onderwijs is niet zomaar in een paar zinnen te vangen.

Het eindproduct is een aanstekelijke, spontane, maar zorgvuldig opgebouwde film met verschillende portretten van vmbo- en mbo-leerlingen die uitleggen hoe het leren in de praktijk voor elk van hen eruit ziet en wat ze eraan hebben.

Bekijk hier het filmpje