Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Lean gets personal

19 augustus 2015

marion-de-rooij-(2).pngMinder verspilling en meer efficiency. Minder fouten en meer rendement. Welk grafimediabedrijf wil dat nu niet? LEAN-printmanagement is het nieuwe toverwoord in de branche. Maar GOC-consultant Marion de Rooij ziet dat procesverbeteringen vaak pas tot hun recht komen als ook geïnvesteerd wordt in medewerkers.

,,Als je processen onder de loep neemt, blijkt vaak dat waste ontstaat door een gebrek aan vakinhoudelijke kennis of het ontbreken van competenties. Een medewerker is opgeleid tot vouwer, maar doet ook het snijden erbij. Drukkers zijn niet op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fotospectraal metingen. Of er vindt geen overdracht plaats tussen drukploegen omdat niemand goed weet hoe je dat doet en het laten draaien van de pers het allerbelangrijkst is.”

,,Wij helpen grafimediabedrijven door tijdens zo’n LEAN-traject potentieel in kaart te brengen en een ontwikkeladvies te geven op individueel, groeps- of organisatieniveau. Door daarmee aan de slag te gaan, haal je optimaal rendement uit procesverbeteringen. Die vakinhoud is in mijn ogen ook cruciaal als het gaat om de rol van procesoperators.

Je moet gewoon verstand hebben van machines, druktechnieken en bewerkingsmethodes om processen te kunnen verbeteren.

Onze opleiding tot procesoperator druktechniek of nabewerking gaat uit van die vakinhoudelijk basis. Van daaruit leren we medewerkers om met afstand te kijken naar processen, zodat ze die LEAN kunnen inrichten en een LEAN-cultuur kunnen creëren.”