Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Keuzedelen inpassen in de opleiding

01 juni 2017

GOC adviseert scholen over de inpassing van keuzedelen in de opleiding. Daarnaast hebben we een samenvatting gemaakt van de Monitor Keuzedelen, die onlangs door de regieorganisatie Herziening MBO is gepubliceerd.

a. Ondersteuning bij het inrichten van keuzedeeltrajecten
GOC biedt ondersteuning bij het inrichten van de keuzedeeltrajecten bij scholen. Welke keuzedelen kies je? Hoe ga je om met BOT, zelfstudie en BPV? Hoe ontwikkel je een goede leerlijn en een examen? Wij komen graag langs om jouw vraag te horen en advies te geven.

b. Monitor keuzedelen, een korte samenvatting
Vanaf dit schooljaar bieden scholen keuzedelen aan die in het register zijn vastgelegd en studenten kunnen hun eerste keuzes maken. Keuzedelen zijn helemaal nieuw in de structuur en iedereen is benieuwd hoe ze in de praktijk werken. Om daar zicht op te krijgen, heeft de regieorganisatie Herziening MBO de Monitor Keuzedelen ingericht. De eerste Monitor Keuzedelen, die eind 2016 is uitgevoerd, is in februari 2017 gepubliceerd. Hierbij een korte samenvatting van deze eerste Monitor.

Uit de gegevens die de 71 deelnemende scholen hebben opgestuurd in het kader van de monitor, blijkt dat 498 van 624 keuzedelen zijn opgenomen in het aanbod van de scholen, ten tijde van de uitvraag (oktober/november 2016).

Ook is gekeken naar de omvang van keuzedelen in het aanbod van scholen. Er bleek dat de keuzedelen van 240 sbu relatief vaker in het aanbod zijn opgenomen dan dat er keuzedelen van 240 sbu in het register voorkomen.

Alle keuzedelen in het register zijn gekoppeld aan minimaal één herziene kwalificatie. 31% van de koppelingen uit het register is daadwerkelijk in het aanbod van scholen opgenomen. Dat wil zeggen dat keuzedelen bij veel minder kwalificaties aangeboden worden dan waar ze aan gekoppeld zijn.

Bij het domein Media en vormgeving worden 19 kwalificaties aangeboden, met in totaal 75 verschillende keuzedelen. Dit is meer dan bij horeca en bakkerij (19 kwalificaties en 44 verschillende keuzedelen) en ongeveer evenveel als bij ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek (19 kwalificaties en 79 verschillende keuzedelen).

Het overgrote deel van de studenten heeft, ten tijde van de uitvraag, nog geen keuze gemaakt of de keuzes zijn nog niet geregistreerd in de schoolsystemen. Op basis van de gegevens van 16 scholen ontstaat een eerste, voorzichtig beeld van de keuzes die door studenten zijn gemaakt. Van ruim 12.500 studenten is de keuze voor hun eerste keuzedeel (of keuzedelen) reeds geregistreerd. Daarbij valt op dat het overgrote deel hiervan keuzes voor generieke keuzedelen betreft.

Klik hier voor de eerste rapportage Monitor Keuzedelen van Herziening MBO.