Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Kamerbrief OCW ‘Een responsief mbo voor hoogwaardig vakmanschap’

16 september 2015

De minister van OCW heeft een kamerbrief geschreven, getiteld ‘Een responsief mbo voor hoogwaardig vakmanschap’. In deze brief worden een aantal suggesties gedaan om het onderwijs flexibeler te maken, zodat snel(ler) kan worden ingespeeld op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In de brief worden suggesties gegeven voor een ruimere benadering van het onderwijs, zoals bijvoorbeeld makersonderwijs, de introductie van keuzedelen en experiment cross-overs.
 
Makersonderwijs
Creativiteit, samenwerken en probleemoplossend vermogen zijn belangrijke vaardigheden in een veranderende arbeidsmarkt. Daarom moet het 'Leren door te maken' weer terug in het onderwijs. Makersonderwijs helpt leerlingen via interdisciplinaire samenwerking om zich beter voor te bereiden op de 21ste eeuw. De regering steunt initiatieven.
 
Experiment cross-over kwalificaties
Hierbij mogen onderwijsinstellingen met steun van het regionale bedrijfsleven een innovatieve kwalificatie samenstellen en aanbieden, praktijkgericht onderwijs op maat, met een variabele verhouding tussen onderwijstijd en BeroepsPraktijkVorming (BPV), de ontwikkeling van lectoraten in het mbo en het beschikbaar stellen van certificaten voor niet bekostigd onderwijs.
 
De Kamerbrief nodigt uit om in te zetten op innovatie en ontwikkeling. Met onze ruime kennis en ervaring op het gebied van arbeidsmarktonderzoek, beroepsprofiel ontwikkeling en het ontwikkelen van nieuwe kwalificaties kan GOC hierbij ondersteunen.

Lees de volledige brief hier.