Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Jong talent binnenhalen voor de hele sector

23 januari 2018

Jongeren enthousiasmeren voor het vak van drukker én hen uit de bijstand houden? Dat is een win-winsituatie voor iedereen, vindt Autajon Labels Nederland. GOC zette voor hen een scholingstraject op. Wat zijn de ervaringen van dit bedrijf?

Op de werkvloer van Autajon in Utrecht loopt een aantal jongeren rond die aan het vak van machine operator snuffelen. “Het zijn bijstandsgerechtigde jongeren die we een kans willen geven op een mooie carrière”, vertelt HR-medewerker Zineb Maayred van Autajon. Als één van de grootste spelers in de Europese verpakkings- en labelindustrie kan de firma meepraten over het tekort aan nieuwe aanwas in de branche. “Het drukkersvak is onbekend. Jongeren denken bij een drukpers aan oude machines. Terwijl de drukker anno 2018 juist werkt met high-tech machines en tegelijk heel creatief bezig is. Daar moest dus verandering in komen, vonden we.”

Werkgeverscheque
Om Autajon daarbij te helpen zette GOC, samen met Leerwerktraject Utrecht, een scholingstraject op voor het bedrijf. Gestart werd met een groep van tien bijstandsgerechtigde jongeren. Maayred: “Veel bedrijven weten niet dat de gemeente een steentje bijdraagt aan dit soort maatschappelijke initiatieven. Hier in Utrecht krijg je subsidie in de vorm van een werkgeverscheque. Dat maakt het interessant voor alle partijen; werkgever, werknemer en gemeente.”

Inmiddels is het eerste project afgerond. De jongeren die momenteel op de werkvloer rondlopen zijn niet dezelfde als uit dat eerste scholingstraject. De reden? Het drukkersvak bleek niet bij alle jongeren te passen. Is het project daarmee mislukt? “Absoluut niet”, zegt Maayred resoluut. “De uitval kwam vooral door de onbekendheid van het vak. Inmiddels is daarvoor een sectorbrede oplossing; de beroepenfilm (zie www.goc.nl) die jongeren een inkijkje geeft in de veelzijdigheid van de branche. Die geeft op een frisse, aansprekende manier een goed beeld van ons vak. Een idee dat alweer een jaar of drie geleden ontstond in gesprek met GOC.”

Machine operators in spe
Autajon is sinds de eerste groep niet gestopt met het aantrekken van jongeren. Eind december kregen vijf van onze door GOC geschoolde flexodrukkers officieel hun certificaat. Algemeen directeur Peter R. de Vries: “We kunnen constateren dat als je medewerkers een professionele training voorschotelt dat dit een positief resultaat heeft. Omdat de operators ook dieptekennis vergaren van een specifieke productietechniek. Wij zijn daarom GOC en in het bijzonder de trainer Karel, dankbaar voor het geven van deze 1 jaar lang durende professionele cursus.”
Maayred vult aan: “Wel beginnen we eerst met twee maanden proefplaatsing voordat we de cursus starten. Zo kunnen ze ontdekken of het wat voor ze is. Ook worden ze nu meer sectorbreed opgeleid, tot grafisch operator. Daar kun je verschillende kanten mee op.”

Inmiddels heeft Autajon zich ten doel gesteld om dit concept in de hele branche bekend te maken. “We willen de grafische sector wakker schudden. Ga eens in gesprek met je gemeente over de mogelijkheden; zijn er bijstandsgerechtigde jongeren die op deze manier een mooie carrière kunnen starten? Dat is goed voor je bedrijf, maar ook voor de maatschappij. In januari zijn wij dus weer gestart met twee jongeren. Ga er ook mee aan de slag. Dat is winst voor ons allemaal.”