Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Jeugdwerkloosheid stabiel in Nederland in 2011

16 februari 2012

Afname vacatures bedreiging voor stages en leerbanen

In 2011 is het aantal bij UWV WERKbedrijf ingeschreven werkzoekende jongeren stabiel gebleven. Door de terugloop van vacatures dreigen tekorten aan stages en leerbanen in het mbo. Dit blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV WERKbedrijf vandaag hebben uitgebracht.

Stabilisatie aantal werkzoekende jongeren
Eind 2011 zijn er in Nederland 54.926 jongeren tot 27 jaar ingeschreven bij UWV WERKbedrijf. Dit is nagenoeg gelijk aan het aantal in december 2010. Opvallend is dat, ondanks de economische recessie, het aantal werkzoekende jongeren een fractie lager ligt dan het aantal op het moment van aanvang van het Actieplan Jeugdwerkloosheid in juni 2009. Jongeren merken vaak snel de negatieve gevolgen van een recessie voor hun kans op de arbeidsmarkt.

Wat verder opvalt, is dat in 2011 het percentage jongeren met een lage opleiding (maximaal vmbo) is gedaald. Dit was één van de doelstellingen van het Actieplan Jeugdwerkloosheid, namelijk jongeren stimuleren om langer door te leren.

Lichte terugloop vacatures en dreiging afname stageplaatsen en leerbanen
SBB heeft alle vacatures die de afgelopen vier maanden op Internet stonden, verfijnd naar de mbo-beroepen. Het aantal vacatures voor mbo-beroepen is in deze periode afgenomen in vergelijking met vier maanden daarvoor. Door deze afname komt ook het aanbod van stageplaatsen en leerbanen voor mbo'ers onder druk te staan. Het aantal leerbedrijven is licht aan het dalen. Zonder stageplaats of leerbaan kunnen jongeren niet met een opleiding starten of deze afmaken.  In een aantal sectoren dreigen tekorten zoals bij: afbouw, artiest en welzijn. In maart 2012 organiseert SBB daarom een actieoverleg voor het behoud van stageplaatsen en leerbanen.

Daling aandeel vmbo niet-werkende werkzoekende jongeren
Het is opvallend dat in 2011 het aandeel jongeren met een basis- of vmbo-opleiding binnen de groep jongeren in het nww-bestand is gedaald. Jongeren stimuleren om langer door te leren was één van de doelstellingen van het Actieplan Jeugdwerkloosheid.

SBB en UWV WERKbedrijf blijven krachten bundelen
SBB en UWV WERKbedrijf vinden het, ook na afloop van het Actieplan Jeugdwerkloosheid, belangrijk om vraag en aanbod in de regio transparant te houden. Er is een convenant afgesloten om de samenwerking rondom arbeidsmarktinformatie te borgen en uit te bouwen en ook in de toekomst de Basiscijfers Jeugd gezamenlijk aan te blijven bieden.