Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Hoger onderwijs voor de vakman 2.0

19 oktober 2017

het houdt niet op bij mbo 4

MBO college Zuid van het ROC van Amsterdam signaleerde veranderingen in de buitenwereld. Men vroeg zich af hoe ze opleiden voor de toekomst op een goede manier kon vormgeven. Hoe haal je op het gebied van opleiden inzichten van buiten naar binnen en hoe vertaal je de dynamiek van de creatieve industrie naar de onderwijsorganisatie? Een expertiseplatform Creatief Vakmanschap is opgezet om hier invulling aan te geven.

Het doel van het expertiseplatform was ‘beter zichtbaar maken en vergroten van de economische en maatschappelijke meerwaarde van de creatief vakman’. Inmiddels is duidelijk dat het niet ophoudt bij mbo 4. De vier speerpunten die van belang zijn voor elke vakman en maker die op de toekomstige arbeidsmarkt ‘aan de bak moet’ zijn: ondernemerschap, excellentie, internationalisering en een leven lang leren. De arbeidsmarkt en uitzendbranche zien potentie bij de mbo’ers, maar stellen dat ‘ze’ er nog niet zijn. Ze zoeken wendbare vakmensen die kunnen samenwerken met andere disciplines en hun kennis ook elders kunnen toepassen. Door technologische ontwikkelingen zullen in het middensegment banen verdwijnen. Dit biedt nieuwe kansen, maar dan wel voor wie zelfsturend, flexibel, communicatief vaardig en proactief is. Daarom is het zo belangrijk dat de middengroep een leven lang gaat leren.

De activiteiten die het platform uitvoert, vallen binnen een aantal vraagstukken zoals:
- hoe bereiden we creatieve studenten voor op de nieuwe economie en samenleving
- hoe zorgen we dat vakmensen zo lang en hoog mogelijk kunnen door ontwikkelen
- hoe kunnen we de mbo’ers voorbereiden op de opkomende zzp-economie.

Ook zijn er ontwikkelingen gaande voor een nieuwe leer-maak-ontwikkelplek als alternatief voor hbo, waar afgestudeerde mbo’ers zich professioneel kunnen ontwikkelen en up to date houden op niveau 5.

Lees hier het volledige artikel van ECBO in Dimensies van oktober 2017.