Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Grafimedia in cijfers 2018 beschikbaar

26 juni 2018

Grafimedia in cijfers is een publicatie van GOC dat in opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche is gemaakt. Uit deze nieuwe editie blijkt dat de vraag naar personeel in de grafimediabranche toe neemt. Drukkerijen, verpakkingsfabrikanten en andere bedrijven in de grafimediabranche zijn weer volop op zoek naar personeel. Begin 2018 stonden er 430 vacatures open. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd.


Grafimediabedrijven zijn vooral op zoek naar dtp’ers, drukkers en nabewerkers. De stijging van het aantal vacatures komt met name door de vergrijzing en zal de komende jaren naar verwachting nog verder toenemen. Bijna 20 procent van de medewerkers in de branche zit minder dan 10 jaar voor zijn of haar pensioendatum.

Concurrentie om technisch personeel
Het vinden van met name vervangers voor medewerkers met technische functies is voor veel grafimediabedrijven een uitdaging, signaleert Richard Leloux, directeur van het A&O Fonds Grafimediabranche. “In 2017 volgden maar 37 jongeren een print-opleiding aan één van de vakscholen. Ook zij-instromers zijn lastig te vinden. We vissen namelijk in dezelfde vijver als bijvoorbeeld de installatiebranche, waar de komende jaren duizenden technici nodig zijn.”

Werken aan instroom met leerwerktrajecten
Om bij te dragen aan de instroom van medewerkers heeft opleider GOC in opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche een BBL-traject opgezet. Doel is om met zo’n leerwerktraject 75 jongeren, ww’ers en zij-instromers op te leiden tot grafisch operator op mbo 2 niveau. Werving vindt onder meer plaats via vmbo-scholen, gemeenten, het UWV en het netwerk van grafische bedrijven. Inmiddels lopen er opleidingstrajecten in Amsterdam, Zwolle en Eindhoven en start er binnenkort een BBL-opleiding in 's Hertogenbosch.

Terugval na economisch herstel
Ondanks de groei van het aantal vacatures hapert het economisch herstel dat leek ingezet in de grafimediabranche, blijkt uit Grafimedia in Cijfers. Zo steeg in 2017 het aantal faillisementen (+42,9 procent), daalde het aantal bedrijven (-3,5 procent) en nam de totale omzet in de branche af (-5,2 procent). Lichtpuntje is de daling van de werkloosheid in de sector: van 18,6 naar 13,4 procent. De werkloosheid ligt nog wel altijd fors hoger dan het landelijk gemiddelde.

Focus op duurzame inzetbaarheid, vraaggestuurd opleiden en innovatie
Naast het verhogen van de instroom zet A&O Fonds Grafimediabranche de komende periode verder in op het versterken van duurzame inzetbaarheid. Ook gaat het fonds van aanbodgestuurd naar vraaggestuurd opleiden, met onder meer focus op modulaire opleidingen en in company trajecten. Verder doet A&O Fonds Grafimediabranche samen met hogescholen en universiteiten onderzoek naar vernieuwende producten, diensten en businessmodellen voor de grafimediabranche. De resultaten en best practices uit het E-novatetraject worden gedeeld met grafimediabedrijven, zodat zij daarmee hun onderneming kunnen versterken.

Via deze link kom je bij de digitale versie van grafimedia in cijfers. Liever een gedrukt exemplaar? Mail dan je adresgegevens  naar communicatie@goc.nl.