Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Grafimedia in cijfers 2016 beschikbaar

20 december 2016

In opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche heeft GOC de jaarlijks terugkerende uitgave Grafimedia in cijfers 2016 samengesteld. Hiervoor zijn alle gegevens van officiële bronnen bijeengebracht. Het levert interessante informatie op voor onze branche.

2016 is uitgeroepen tot het jaar waarin de economische crisis achter ons wordt gelaten en de economie en werkgelegenheid weer groeien. Gaat dit ook op voor de grafimediabranche? In de publicatie is te zien dat de economische groei in Nederland (nog) niet geldt voor onze branche. Daarvoor blijven de omzet en de werkgelegenheid te sterk teruglopen. Onderzoeker Jos Teunen ziet wel het aantal faillissementen verder afnemen en de export van grafische producten, die in Nederland zijn geproduceerd, doet het een stuk beter. 

Bij de import en export van grafische producten zijn voor het eerst de exportaantallen gesplitst in export van in Nederland geproduceerde goederen en transitogoederen. Deze laatste categorie is namelijk niet in Nederland geproduceerd, maar wordt via Nederland door getransporteerd naar andere Europese landen. In 2015 bestond een kwart van alle grafische export uit deze transitohandel.

Nieuw in deze uitgave is een gedetailleerde tabel van mbo-beroepsopleidingen in alle media - en sign opleidingen in Nederland. Door de voortdurende teruggang in het aantal jongeren, dat kiest voor een opleiding in de druk- en nabewerkingstechniek, is deze studierichting op een aantal vakscholen afgestoten. Daarom hebben A&O Fonds en GOC stappen ondernomen om in de toekomst een bedrijfsopleiding (bbl) in deze grafische technieken aan te bieden.

Ben je geïnteresseerd in een gedrukte versie? Mail je naam en adres naar communicatie@goc.nl. De digitale versie is hier te downloaden.