Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Geef Leven Lang Leren impuls met nationaal scholingsfonds

02 maart 2016

Nederland behoort binnen de Europese Unie tot de top 5 van landen qua deelname aan een leven lang leren, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is goed nieuws. Maar wil Nederland tot die kopgroep blijven behoren, dan zijn extra opleidingsinspanningen nodig. Uit de CBS-cijfers blijkt dat dit in het bijzonder geldt voor groepen die minder of geen toegang hebben tot scholingsgelden van werkgevers. De NRTO pleit al enige tijd voor een nationaal scholingsfonds waar iedereen een beroep op kan doen.Het CBS heeft berekend dat bijna 18 procent van de Nederlanders van 25 tot 65 jaar in 2014 een opleiding of cursus heeft gevolgd. Dit zijn 1,6 miljoen werkenden. Hierdoor behoort Nederland tot de top 5 van de Europese Unie als het gaat om de deelname aan een leven lang leren. 84 procent van de werkenden (ruim 1,3 miljoen mensen) die een opleiding volgen, doen dat bij een private opleider.

Deelname laagopgeleiden, ouderen, mkb en werklozen kan nog groeien

Toch is op het gebied van een leven lang leren nog winst te behalen. Uit de cijfers van het CBS blijkt namelijk dat laagopgeleide werkenden, oudere werkenden en niet-werkenden gemiddeld minder vaak een cursus en opleiding volgen.


Mensen uit deze groepen hebben daardoor minder kans om hun duurzame inzetbaarheid op peil te houden of de regie te nemen over de eigen loopbaan. Dat geldt ook voor werknemers binnen kleine bedrijven. Werkgevers in het mkb (67 procent) bieden minder vaak opleidingsactiviteiten aan dan grote bedrijven (97 procent).

Impuls leven lang leren door nationaal scholingsfonds

Wil Nederland op het gebied van een leven lang leren tot de Europese top blijven behoren, dan zijn extra opleidingsinspanningen nodig. De NRTO is daarom ook positief over het onderzoek dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laat uitvoeren naar de oprichting van een nationaal scholingsfonds.


Een nationaal scholingsfonds zou leerrechten of vouchers beschikbaar moeten stellen aan iedereen: werkenden en niet-werkenden, jong en oud, laag- en hoogopgeleiden en werknemers van grote en kleine bedrijven. Met een nationaal opleidingsfonds kan de overheid direct investeren in de Nederlandse kenniseconomie.

Meer informatie: