Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

GOC schoolt drukkers

23 september 2010

Maar liefst 20 medewerkers van Roto Smeets Grafiservices in Eindhoven worden de komende negen maanden geschoold tot procesoperator druktechniek. Samen met het bedrijf ontwikkelde GOC een bedrijfsopleiding op maat. Voor de deelnemers - gediplomeerde en gecertificeerde drukkers - een prachtige kans zich in hun vakgebied verder te ontwikkelen. Voor het bedrijf een uitstekende professionaliseringsslag.

De opleiding is een primeur in Nederland. GOC timmert weliswaar al langere tijd aan de weg met de cursus Procesoperator druktechniek, maar de certificerende maatwerkvorm die nu is ontwikkeld, is uniek. Om de studiebelasting voor de deelnemers te beperken, is de opleiding verdeeld over een langere periode dan de zes maanden die er normaal voor staan. Bovendien wordt er tijdens de hele opleiding nadrukkelijk gezocht naar koppelingen met de specifieke bedrijfssituatie bij Roto Smeets Grafiservices. De GOC-trainers komen regelmatig de productie observeren, zodat ze de cursus kunnen voorzien van voor de medewerkers herkenbare praktijkvoorbeelden. De observaties vinden niet willekeurig plaats maar zijn gericht op de verschillende onderdelen die in de cursus aan de orde komen.

Moderne besturingssystemen
Eén van die trainers is Cor Henzen, offsetspecialist bij GOC. Hij ziet de ontwikkeling naar procesoperator als een vorm van modern vakmanschap. “Een drukker moet tegenwoordig goed overweg kunnen met automatisering”, zegt Henzen. “Het is immers een steeds belangrijker onderdeel van de moderne besturingssystemen. Kunnen communiceren is ook belangrijk want het werk wordt vaak in teams uitgevoerd.” Ook het snel en analytisch kunnen handelen, noemt Henzen als een belangrijke eigenschap van de moderne drukker. “De productiviteit van de machines is enorm toegenomen waardoor stilstand eigenlijk gelijk staat aan verlies”, vertelt hij. “Een afwijking aan het product of een verstoring in het proces moet dus zo snel en efficiënt mogelijk worden opgelost. Drukpersen worden vanaf een centraal bedieningspaneel bestuurd, rotatiepersen zelfs vanuit een aparte ruimte. Daardoor is de afstand tussen de drukker en de pers groter geworden. En dat betekent dat drukkers meer en meer procesoperator worden.”

Financiële tegemoetkomingen
Roto Smeets Grafiservices erkent die ontwikkeling en wil de drukkers van Eindhoven dan ook naar dat hogere plan tillen. Het past ook in het bedrijfsbeleid waarin opleiden een belangrijke rol speelt. Uitgangspunt is dat medewerkers zich permanent blijven ontwikkelen: een leven lang leren. Omdat grote groepen medewerkers niet zomaar in de productie gemist kunnen worden, is ervoor gekozen de opleiding in company te laten verzorgen. Door de duur van de cursus te verlengen en de lessen dus te spreiden, wordt de productie eveneens minder belast. Interessant zijn ook de financiële tegemoetkomingen die de opleiding bijzonder betaalbaar maken. Leden van KVGO, NDP en VRN krijgen bij GOC hoe dan ook al een korting van 25 procent. Daarnaast biedt het Europees Sociaal Fonds subsidie voor opleidende bedrijven en bovendien biedt de zogenoemde WVA-regeling een aantrekkelijk belastingvoordeel. Meer informatie hierover is beschikbaar op www.aenofondsgrafimedia.nl.

De medewerkers van Roto Smeets Grafiservices starten hun opleiding in oktober, verdeeld over drie groepen. In totaal krijgen zij 36 lesuren aangeboden, verdeeld over acht studiedagen in een periode van negen maanden. De gemiddelde studiebelasting is ongeveer vijf uur per week. Voor de zomervakantie volgend jaar hebben zij als het goed is allen het branche-erkende GOC certificaat Procesoperator Druktechniek op zak.

Opleiding Procesoperator druktechniek
GOC stelde eind 2008 vast dat er een groot gat is tussen het opleidingsaanbod voor de technici in grafimediabedrijven en de wensen van het bedrijfsleven op weg naar een meer procesmatig ingerichte productieomgeving. Daarom is in samenspraak met een aantal bedrijven in kaart gebracht over welke competenties een procesoperator druktechniek (flexodruk, diepdruk, vellenoffset, rotatieoffset en printtechniek) moet beschikken in de moderne (grafische) productieomgeving. De uitkomsten van dit onderzoek hebben geleid tot de ontwikkeling van de opleiding ‘Procesoperator druktechniek’. Een opleiding gericht op het aanleren van een meer procesgerichte werkhouding. Vooral bestemd voor mensen die als gediplomeerd vakman werkzaam zijn in een van de grafische productieprocessen en die zich verder willen ontwikkelen. De eerste lichting cursisten heeft de opleiding inmiddels afgerond en heeft het door de branche-erkende GOC certificaat behaald. Kijk voor meer informatie op www.goc.nl.