Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

GOC en GRAFOC tekenen voor grensoverschrijdende sa

17 oktober 2011

Uitwisselen van kennis en ervaring, benutten van elkaars netwerk, delen van lesmateriaal, gezamenlijk ontwikkelen van promotie- en communicatiemiddelen en gezamenlijk projecten organiseren. Het zijn belangrijke doelen van de grensoverschrijdende samenwerking die het Nederlandse GOC en het Vlaamse GRAFOC zijn aangegaan. Afgelopen woensdag werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend tijdens easyFairs Print in Brussels Expo.

De overeenkomst is de formele bekrachtiging van een samenwerking die in de praktijk al veel langer bestaat. “Maar de formalisering ervan nodigt ons uit de bestaande relatie te bestendigen en te versterken,” zegt David Benoit, sectorconsulent bij GRAFOC, het Printmedia Opleidingscentrum in Vlaanderen. “Belangrijk want we hebben voor een groot deel te maken met dezelfde beroepen, technieken en knelpunten.”

Economische crisis

Verschillen zijn er ook. GRAFOC is aanzienlijk kleiner dan GOC, de manier van werken is anders en waar in Vlaanderen arbeiders (grafisch technici) en bedienden bij verschillende instituten horen, horen beide in Nederland thuis bij GOC. “En toch zijn er veel zaken waarin zowel GRAFOC als GOC van de samenwerking kunnen profiteren”, vindt GOC-directeur Henk Vermeulen. “De verschillen zijn er wel maar de problemen waarmee we te maken hebben, zijn niet groter of kleiner. In Vlaanderen speelt de economische crisis net als in Nederland en ook daar ontstaat een tekort aan onder andere drukkers. In de aanpak van dergelijke problemen kunnen we veel van elkaar leren.”

Wiel uitvinden

Een aantal concrete thema’s waarin de samenwerking gestalte kan krijgen, wordt in de samenwerkingsovereenkomst expliciet genoemd: personeelsontwikkeling, competentiemanagement, printmedia-onderwijs, stagebegeleiding, subsidie, Europese samenwerkingstrajecten, simulatieapparatuur en good practices. “Op al die terreinen kunnen we van elkaars kennis en ervaring profiteren,” stelt Benoit. “Heel belangrijk van de samenwerking is dat we voorkomen dat ieder voor zich steeds het wiel gaat uitvinden.” De samenwerkingsovereenkomst die woensdag is ondertekend, is aangegaan voor onbepaalde tijd en wordt jaarlijks geëvalueerd en waar nodig aangepast of aangevuld.

Derby der Lage Landen

De verschillen en overeenkomsten tussen grafisch België en Nederland komen binnenkort heel helder op tafel tijdens de Derby der Lage Landen. De bijeenkomst, op 10 november in het Belgische Turnhout, is bedoeld voor geïnteresseerden in het Vlaamse (noordelijke) deel van België en de zuidelijke provincies van Nederland. David Benoit en Henk Vermeulen presenteren er de grafische kerncijfers van België en Nederland op het gebied van economie, arbeidsmarkt en opleiding. Daarnaast komen onder meer belangrijke thema’s als innovatie en duurzaamheid aan de orde. Meer informatie over deze informatieve netwerkbijeenkomst is te vinden op www.krt.be/derby.