Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

EVP-traject was een eyeopener

14 september 2017

Vliegensvlugge dozenmakers noemen ze zichzelf bij Cordupack. Maar ook speciale verpakkingsproducten verlaten de productiehal onder de rook van Amersfoort. Van interieurs tot postverzenddoosjes en van verpakkingen voor cd’s tot handopzetdozen.
 
Ze worden gemaakt door een team van acht productiemedewerkers. Echte vakmannen die blindelings een palletizer kunnen bedienen vanaf een computer en moeiteloos een stansmachine instellen. Maar dat staat nergens op papier en ze krijgen er nooit een schouderklopje voor van de klant.

Toen het bedrijf werd gewezen op de inzet van ervaringsprofielen (EVP) bij GOC, zag Henriëtte Snijders (hoofd binnendienst) dan ook kansen. In zo’n ervaringsprofiel worden kennis en vaardigheden van een medewerker in kaart gebracht. Dat zorgt voor meer zelfinzicht, zelfvertrouwen en het laat zien waarin je jezelf nog verder kunt ontwikkelen.

Geen beoordeling
,,De meeste van onze productiemedewerkers hebben alleen de middelbare school afgerond. Ze zijn tijdens hun opleiding niet altijd gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen en het ging vaak over de dingen die ze niet goed deden. Het mooie van zo’n EVP-traject is dat de nadruk juist ligt op waar ze wél goed in zijn”, zegt Snijders.

Cordupack volgde het EVP-traject met veertien medewerkers. Ook buitendienstmedewerkers deden mee. Niet iedereen stond meteen te springen, vertelt Snijders. ,,Sommige medewerkers wilden weten waarom we hen gingen beoordelen. Maar dat is helemaal niet de insteek van zo’n traject. Het is een inventarisatie van wat je kunt en weet. De duidelijke kick off
van GOC hielp om zorgen over het traject weg te nemen.”

Voor het ervaringsprofiel stelden medewerkers een portfolio samen. Onderdelen van het portfolio waren onder meer een
criteriumgericht interview en 360° feedback, waarbij een spinnenweb ontstaat van feedback door jezelf, een collega en een leidinggevende. ,,De presentatie was duidelijk, de interviews goed opgebouwd, de communicatie verliep soepel.”

Verder ontwikkelen
Door het EVP-traject hebben de medewerkers van Cordupack inzicht gekregen in hun kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden. Wie dat wil, kan zichzelf verder ontwikkelen via bijvoorbeeld een cursus of opleiding. ,,We brengen nu in kaart wat er nodig is en gaan tijd en middelen vrijmaken voor scholing”, vertelt Snijders.

Op de lange termijn wordt Cordupack daar ook beter van. Want een medewerker die zich verder bekwaamt en goed in zijn vel zit, kan zo maar eens productiever zijn en ervoor zorgen dat Cordupack klanten tevreden weet te houden. ,,Maar daar was het ons niet om te doen”, zegt Snijders. ,,Het belang van de medewerkers stond en staat voorop.”

Waan van de dag
Heeft ze tips voor andere bedrijven? ,,Ga het gewoon doen. Als klein verpakkingsbedrijf leef je vaak in de waan van de dag. Het werk moet af en dat gaat voor alles. Het was voor ons een eyeopener dat GOC ons aan het denken zette over het belang van opleiden. Je kunt wel wachten tot het rustiger wordt, maar dat wordt het nooit. Je moet tijd vrijmaken om te investeren in medewerkers. Ik ben blij dat wij dat gedaan hebben.”
 
GOC: Een jaar later hebben meerdere medewerkers van Cordupack hun ontwikkeling ingezet. GOC heeft hun hierin kunnen adviseren, zo is bijvoorbeeld een medewerker van Poolse afkomst al ver met de cursus Vlakstansen. Zijn Nederlands was in woord al zeer goed, maar door zijn theoretische portfolio opdrachten in het Pools te vertalen wordt het voor hem gemakkelijker om ook de vaktechnische opdrachten goed te interpreteren.