Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Cimpress leidt jongeren zélf op tot offset-operator

06 maart 2017

Hoe zorg je dat je ook in de toekomst kunt blijven beschikken over bekwame offsetdrukkers? Internetdrukker Cimpress plukt
gemotiveerde jongeren zonder grafimedia-achtergrond van de bank en leidt ze in eigen huis op tot zelfstandig operators.

Cimpress is de grootste internetdrukker ter wereld. Het bedrijf is in Nederland bekend van merken als Drukwerkdeal, Vistaprint, Albumprinter en Albelli. Wereldwijd werken er 7.000 mensen bij Cimpress, dat in 2015 een omzet kende van 1,5 miljard euro.
Een bewuste keuze, legt praktijkopleider Frits Mes uit. “Wij willen de toekomstige krapte in de arbeidsmarkt voor zijn. Bovendien is Cimpress geen doorsnee drukkerij. Alle informatie die je als drukker nodig hebt, hangt bij ons aan de PDF.
Van het beeld dat op plaat moet komen tot de instellingen voor de inktbaksturing. Je kiest dus de juiste materialen en monitort vervolgens de productie.”


Gericht opleiden
Dat vraagt om andere kennis en vaardigheden dan een traditionele offsetdrukker heeft, of die je kunt leren in een reguliere grafische opleiding. Daarom stelde Cimpress samen met GOC een opleidingsprogramma-op-maat samen. “Het voordeel is dat je heel gericht kunt opleiden. Deelnemers raken helemaal vertrouwd met onze manier van werken en leren Cimpress door en door kennen”, zegt Mes.
 
Learning on the job
In de tweejarige opleiding staat Learning on the job centraal. De vijf nieuwe offsetdrukkers draaien vanaf de eerste dag mee in de praktijk en voeren daarleeropdrachten uit. Die zijn niet alleen gericht op machinebeheersing, maar ook op procesbesturing en het leren kennen van de organisatie. Eens in de maand komt een trainer van GOC naar Venlo voor een theoriedag over bijvoorbeeld inkt, chemie of papier.
 
Een-tweetje met GOC
De deelnemers stellen een portfolio op, maken toetsen en doen uiteindelijk een praktijk- en theorie-examen, dat ze afsluiten met een branche-erkend certificaat. Cimpress en GOC werken daarbij als team. Zo begeleidt Mes de deelnemers op de shopfloor tijdens de opdrachten, toetst hij tussentijds theoriekennis, kijkt hij portfolio’s na en helpt hij bij voorbereidingen
van de cursusdag.
 
Goede ervaringen
“Het is ontzettend leuk om te zien hoe deze jongens groeien”, zegt Mes. “Ik zie nu zelfs dat ervaren collega’s af en toe een vraag stellen aan deze jongens, omdat hun theoriekennis zo actueel is. De keuze voor GOC? Die was vanzelfsprekend.
Je weet dat je dan kwaliteit krijgt. Ook voor andere trainingen werken we samen met GOC en de ervaringen zijn altijd goed. Hoe zeggen ze dat ook alweer? Never change a winning team!”

Klik hier voor meer informatie over de training Procesoperator offsetdrukken vellen of neem contact met ons op via 0318 - 53 91 29 of via binnendienst@goc.nl.