Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Actie drukwerkinkoop levert veel reacties op

15 september 2010

Om onze vernieuwde cursus drukwerkinkoop onder de aandacht te brengen heeft GOC een wedstrijd georganiseerd. Wij hebben opzettelijk een kaart met drukwerk en vormgevingsfouten verstuurd, met de vraag de fouten eruit te halen. De hoofdprijs van deze actie is een gratis deelname aan de cursus drukwerkinkoop.
Het aantal reacties is groot, wij willen iedereen dan ook bedanken voor hun inzending. Er kan er echter maar een de winnaar zijn en dat is: mevrouw S. Vlasblom van a10plus!

Opvallend is dat geen enkele deelnemer alle fouten heeft gevonden. Sommigen hebben meer fouten gevonden dan wij er bewust in hebben gezet. Enkelen hadden bijvoorbeeld een spanjool opgemerkt, iets wat af en toe in drukwerk kan voorkomen. Dit geeft dus ook aan hoe moeilijk het is hoge kwaliteit drukwerk te garanderen.
Uit de antwoorden bleek ook dat vakjargon op diverse manieren geïnterpreteerd wordt, met name de oorzaak van de gele kleur op de voorkant was voor velen een gok. In de communicatie met de drukker kan goed gebruik van vaktermen fouten voorkomen.

Daarnaast is het van belang om alle onderdelen van het proces, dus van vormgever, tot drukker, tot eigen gebruik goed op elkaar af te stemmen. De uitsparing in het vernis was niet afgestemd op de plek waar het adres geprint moest worden, en bij veel apparaten is zo'n uitsparing vaak niet eens nodig.

De vormgever en drukker willen we bij deze bedanken voor het bedenken en opzettelijk plaatsen van fouten.