Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

ASG boekt spectaculaire efficiencywinst met LEAN

12 augustus 2015

ASG The Netherlands boekte aan de hand van LEAN-principes efficiencysprongen in onder meer inrichttijden, inschietverlies en outputpercentages. Om de LEAN-cultuur verder te versterken, schoolde de druk- en verpakkingsspecialist uit Enschede haar drukkers vervolgens om tot proces operators, vertelt operations manager Paul Heins.

,,In 2004 kwamen we in aanraking met LEAN. Ik moet zeggen dat onze drukkers in eerste instantie sceptisch waren. Ze vonden dat ze al efficiënt werkten. Tot ze ontdekten hoeveel efficiencywinst we nog konden boeken. We zijn gestructureerd naar al onze processen gaan kijken. Dat deden we in teams. Bij het verbeteren van de inrichttijden zaten bijvoorbeeld niet alleen drukkers, maar ook iemand van de prepress en de stanserij.” 

,,Je bedenkt oplossingen en meet in de praktijk of die werken. In de case van de inrichttijden hebben we een ordervoorbereider toegevoegd in de lijn. Die zorgt dat alles klaarstaat als de operator start met zijn taak. Dat leverde 20% meer output op. Volgens dezelfde methode hebben we ook ons afvalpercentage met 10% verminderd en de inschiet in de drukkerij (8%) en nabewerking (7%) teruggedrongen. De drukkers zijn nu helemaal om. We verzetten meer werk met
minder inspanning.”

,,Nadat we naar de processen hadden gekeken, besloten we om onze drukkers op te leiden tot procesoperators. Zo bouwen we verder aan een LEAN-cultuur. De operators kunnen straks ook individueel met de LEAN-tools zoals Kaizen-events, SMED-methodes en OEE-metingen aan de slag. We hebben gekozen voor GOC als opleidingspartner omdat zij de grafische industrie goed kennen. Ze kennen het vakmanschap en spreken de taal van onze drukkers. Daardoor kunnen ze beter de vertaalslag maken en onze medewerkers meenemen in het procesdenken.”

Meer lezen over de ontwikkelingen in de branche? Dat kan in de nieuwe brochure trainen & opleiden.