Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

nieuws


 • Bedrijven aan de slag met duurzame inzetbaarheid en toekomstgerichte scholing

  27 november 2019

  Veel belangstelling onder grafimediabedrijven om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid en toekomstgerichte scholing. Bij een groot aantal bedrijven zijn gratis oriënterende gesprekken gevoerd om de specifieke vraag in kaart brengen. De gemene deler is dat duurzame inzetbaarheid met het oog op de toekomst voor alle bedrijven een zorg is. Het thema vitaliteit van de medewerkers in de productie komt het vaakst voorbij. Ook het terugdringen van een hoog ziekteverzuim is een belangrijke doelstelling.

 • Zet grafimediabranche op de kaart bij jongeren

  25 november 2019

  Help mee de grafimediabranche bij jongeren, die zich oriënteren op een vakrichting, in beeld te krijgen? De nieuwe wervingsfolder roept jongeren op een 'stempel te drukken op Nederland'. Daarmee doelen we op het kiezen voor een printmedia opleiding en toekomst in de grafimediabranche. In de branche is vooral vraag naar drukkers en nabewerkers.

 • Rapportage over economische ontwikkeling grafimediabranche in 2018

  16 oktober 2019

  Jaarlijks brengt GOC een uitgebreide rapportage uit over de economische ontwikkelingen in de branche. Naast harde cijfers over het aantal bedrijven, de omzet en de financiën worden ook meningen van ondernemers gepresenteerd over de ontwikkeling van hun eigen bedrijf. Uit de harde cijfers blijkt dat het aantal bedrijven en de omzet nog steeds teruglopen. Toch verbeteren langzaam de financiële resultaten. Wel is de werkloosheid nog bijna tweemaal zo hoog als het landelijk gemiddelde.

 • Unieke kans om een vliegende start te maken met duurzame inzetbaarheid

  15 oktober 2019

  Hoe zorg je dat medewerkers fit, gemotiveerd en vakbekwaam blijven? Deze vraag houdt menig bedrijf in de grafimedia bezig. Men ervaart een tekort aan personeel en ziet ook dat er meer wordt gevraagd van de expertise van medewerkers. Het A&O Fonds heeft het project Create your future gepresenteerd: een project met een (heldere) blik op de toekomst. Binnen het project kunnen bedrijven via gesubsidieerde programma’s ondersteuning krijgen om te werken aan een 'toekomstproof' werknemersbestand.

 • Weet nu beter hoe ik kennis kan overdragen

  03 september 2019

  Op de werkvloer kennis overdragen. Dat is mooi, maar soms ook best uitdagend. In de 4-daagse brancheoverschrijdende opleiding Praktijkopleider leer je o.a. gesprekken voeren, coaching op de werkplek, opleidingsplannen maken en praktische begeleiding.

 • Adobe CC+ opfriscursus

  30 juli 2019

  Een opfriscursus voor ervaren DTP'ers in o.a. de grafimediabranche.

 • Meer werk afleveren met dezelfde medewerkers bij verpakkingsdrukker

  09 juli 2019

  Meer en beter werk afleveren met dezelfde medewerkers? Bij verpakkingsdrukker Acket lukt het. Op zoek naar het geheim van Oss! Met een maatwerk opleidingstraject wordt invulling gegeven aan een verbeterplan die de output en het rendement van de afdeling kartonnage verhoogt.

 • Doelgerichter medewerkers scholen met het GOC opleidingshuis

  27 juni 2019

  GOC introduceert een nieuw opleidingsmodel die het voor grafi mediabedrijven aantrekkelijk maakt om personeel te scholen. Door productieprocesgerichte opleidingen in korte trajecten op te delen, kunnen medewerkers hun kennis snel en stapsgewijs verdiepen of verbreden.

 • zevende editie GO! magazine

  27 juni 2019

  Ooit was papier de belangrijkste drager voor producten die we in onze sector maken. Inmiddels zijn daar verschillende andere dragers bij gekomen en deze zijn zelfs niet meer weg te denken. De een noemt het teloorgang van de grafische industrie, een ander noemt het vooruitgang.

 • Focus op instroom en een leven lang ontwikkelen

  26 juni 2019

  Grafimedia in cijfers 2019 laat zien dat grafimediabedrijven voorzichtig profiteren van het economisch herstel. Noodzaak voor innovatie blijft. Het A&O Fonds legt in 2019 de focus op het verleiden van jongeren voor een carrière in de grafimediabranche, op het toekomstbestendig maken van de bedrijven en versterken van hun businessmodel.

 • Miljoen voor versterking grafimediasector

  28 mei 2019

  Grafimediabedrijven kunnen de komende twee jaar Europese subsidies krijgen om hun bedrijf toekomstbestendiger te maken. Er is in totaal een bedrag van ruim 1 miljoen euro beschikbaar om te investeren in medewerkers. Het ESF project loopt tot 26 juni 2021 meldt het A&O Fonds Grafimediabranche.

 • Het Grote Grafische Arbeidsmarkt Debat

  28 mei 2019

  De arbeidsmarkt verandert sterk en snel en dat ervaart ook de grafimediabranche. Hoe gaan we daar mee om, welke ontwikkelingen zijn er gaande? Doe mee aan het debat over de arbeidsmarkt- en opleidingsinitiatieven die nodig zijn om de branche te ondersteunen en stimuleren?

 • Verdieping voor zij-instromer in nabewerking

  16 mei 2019

  Steeds meer grafimediabedrijven halen zij-instromers in huis om vacatures in te vullen. Zo ook De Budelse packaging & print. Eric Kuijpers is er sinds twee jaar vouwplakker en volgde onlangs de verdiepingscursus voor procesoperators.

 • Eerste jongeren ronden BBL-opleiding grafisch operator af

  24 april 2019

  Op 17 april zijn de eerste mbo-diploma's uitgereikt van de BBL-opleiding tot grafisch operator van GOC. Om de vergrijzing op te vangen in de grafimediabranche moeten er veel meer jongeren worden opgeleid. Door de GOC wervingscampagne onder jongeren met technische affiniteit zijn veel kandidaten beschikbaar. Nu nog de bedrijven die deze jongeren een leerwerkplek aanbieden.

 • Competentiescan Vitaal verder

  11 april 2019

  In het subsidieplan van FCB is het in kaart brengen van gedragscompetenties van individuele werknemers opgenomen. Zo leren werknemers zijn/haar talenten beter kennen en wordt duidelijk waar de ontwikkelpunten zich bevinden. Onder begeleiding van een adviseur wordt hiervoor een eigen ontwikkelplan gemaakt. Als voorkeursleverancier van dit FCB project biedt GOC de competentiescan. Dit traject bestaat uit een voorbereiding, 0-meting en een ontwikkelgesprek.

 • GOC neemt deel aan Europees project voor de papier- en printsector

  10 april 2019

  Door onderzoek en samenwerking met print- en papier bedrijven in Europa werken we aan een concurrerend blijvende sector bij veranderende technologie en arbeidsmarkt. De sector blijft zo ook aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers. We zijn op zoek naar stakeholders voor dit Europese project 'SPPRING, skills for the paper and print industries next generations'.

 • GOC start met opleidingen voor zeefdruk

  09 april 2019

  Joosje van Loon van Bruns BV neemt het bewijs van deelname in ontvangst na het volgen van de tweedaagse basiscursus zeefdruk. GOC heeft nieuwe opleidingen ontwikkeld voor de zeefdruksector. Naast de BBL opleiding zeefdruk is er een basiscursus zeefdruk beschikbaar. Voor bestaande medewerkers kan een verdiepingsslag worden verzorgd.

 • Diploma voor cursisten maatwerkopleiding Flexodrukken

  28 februari 2019

  21 Medewerkers van de drie vestigingen van Geostick hebben de maatwerk opleiding verdieping flexodrukken' gevolgd. Binnenkort krijgen zij hun diploma overhandigd. Met ambiteuze en kundige drukkers heeft het bedrijf een mooi groei voor ogen.

 • Ruimere subsidieregeling voor grafimedia - en verpakkingsbedrijven

  15 februari 2019

  Het A&O Fonds Grafimediabranche heeft de nieuwe subsidiegids voor 2019 gepubliceerd. Voor printmediaopleidingen is het subsidiepercentage verhoogd naar 40%. Voor instroom van nieuwe mensen in de branche is er een stimuleringsregeling voor een leerwerkplek (BBL) ter hoogte van € 2500,--. Voor meer informatie is de website van het A&O Fonds te raadplegen: www.aenofondsgrafimedia.nl.

 • Zesde editie GO! magazine

  21 december 2018

  Nog maar een paar jaar geleden namen bedrijven in de grafimediabranche noodgedwongen afscheid van medewerkers, nú hebben we ze juist weer hard nodig. Het aantal vacatures neemt toe, bedrijven moeten steeds meer moeite doen om lege plekken op te vullen. Als dat ze al lukt. Zelf opleiden met de BBL-opleiding Grafisch operator is één van de oplossingen. Evenals investeren in eigen medewerkers.

 • Certificaat voor geslaagden Operationeel leidinggevende

  19 december 2018

  De deelnemers van de cursus operationeel leidinggevende hebben na de eindopdracht en afsluitende presentatie op donderdag 29 november hun branche-erkende GOC certificaat in ontvangst genomen.

 • Hoe kleine dingen in communicatie een groot verschil maken

  12 december 2018

  22 Medewerkers van de afdeling handmontage van Smurfit Kappa Zedek hebben dat ervaren. Zij hebben in de afgelopen zes weken de maatwerk workshops over ‘communicatie, assertiviteit en samenwerking’ gevolgd. De senior medewerkers uit deze groep hebben nog aparte workshops gevolgd over de onderwerpen feedback, beïnvloeden en begeleiden.

 • GOC cursussen in digitale leeromgeving

  12 december 2018

  De informatie en leermiddelen van een groot aantal GOC opleidingen en cursussen zijn op één plek te vinden. GOC maakt namelijk gebruik van een dititale leeromgeving. Cursisten vinden hier niet alleen hun lesprogramma en rooster maar ook readers, powerpoints, filmpjes en andere relevante informatie.

 • Vacatures melden

  10 oktober 2018

  Meld aan GOC jouw vacature in de grafimedia- en kartonnagebranche. GOC brengt je in contact met nieuwe mensen voor de branche. Met een BBL-opleiding of een introductiecursus ontwikkelen ze zich in jouw organisatie en ben je voorbereid op de uitstroom van ervaren grafici.

 • BBL-opleiding onder de loep: hoe zijn de ervaringen?

  05 september 2018

  Openstaande vacatures in de grafische sector zijn lastig in te vullen. Dus kiezen steeds meer grafimedia- en kartonnagebedrijven ervoor om via een BBL-traject jong talent het vak te leren. Grafisch Bedrijf Bokhorst en leerling Jeffrey delen hun ervaring met het leer-/werktraject en de BBL-opleiding van GOC.

 • Kandidaten uit brancheprofilering en vacatures matchen: een uitdaging

  27 augustus 2018

  In de grafimedia- en kartonnagebranche zijn openstaande vacatures lastig in te vullen. Aanleiding voor GOC om op een aantal fronten te schakelen. Zo hebben we de BBL-opleiding Grafisch operator ontwikkeld om nieuwe instroom te kunnen scholen op mbo niveau. De opleiding wordt aangeboden in de techniekrichtingen drukvoorbereiding, offset-, flexo- en zeefdruk, digital print, snijden, vouwen, geniet brocheren, stansen en vouwplakken.

 • 'Ik kom nu sneller tot een beter eindproduct'

  27 augustus 2018

  Als ordermanager balanceer je altijd tussen het bewaken van kwaliteit, planning en budget. Om daarin te groeien besloot Dennis Uithol van De Nederlandsche Bank (DNB) een cursus bij GOC te volgen.

 • Stimuleringsregelingen A&O Fonds Grafimediabranche verhoogt

  19 juli 2018

  Het A&O Fonds Grafimediabranche stimuleert het investeren in medewerkers en de instroom van leerlingen in de printmediaberoepen. Om die reden heeft het Fonds besloten de eigen subsidieregelingen te verhogen vanaf 1 juli 2018 en duurt tot 31 december 2018.

 • Fijn dat er praktijkgericht wordt lesgegeven

  28 juni 2018

  De grafische wereld verandert hard. Nieuwe ontwikkelingen zorgen regelmatig voor veranderingen op de werkvloer. Zo ook bij Nedag Uit gevers, het mediabedrijf verantwoordelijk voor het Nederlands Dagblad (ND). Opmaakredacteur Egbert Bonte volgde daarom het afgelopen jaar drie cursussen Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign bij GO C.

 • Wind in de zeilen met de cursus Procesoperator

  28 juni 2018

  Op 2 oktober 2018 start in Heerenveen het zesdaagse, regionale scholingsproject 'Wind in de zeilen met de cursus Procesoperator'. Bedrijven in het noorden van Nederland kunnen kun hun medewerkers uit de drukkerij en nabewerking hiervoor aanmelden. Voor de cursuslocatie mag ieder deelnemend bedrijf een cursusdag verzorgen. De cursus staat in het teken van procesoptimalisatie. Signaleren van kansen tot verbeteren, analyseren en komen tot een verbetervoorstel.

 • Grafimedia in cijfers 2018 beschikbaar

  26 juni 2018

  Grafimedia in cijfers 2018 is een publicatie van GOC dat in opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche is gemaakt. Uit deze nieuwe editie blijkt dat de vraag naar personeel in de grafimediabranche toe neemt. Drukkerijen, verpakkingsfabrikanten en andere bedrijven in de grafimediabranche zijn weer volop op zoek naar personeel. Het is een uitdaging voor deze bedrijven om aan vervangers van technische functies te komen.

 • Hulp nodig bij het ontwikkelen van examens voor keuzedelen?

  18 juni 2018

  GOC beschikt over de unieke combinatie van vakinhoudelijke kennis van de creatieve sector en kennis van en ervaring met het ontwikkelen van examens. Dat maakt ons een goede samenwerkingspartner voor veel onderwijsinstellingen. Met verschillende scholen werken wij samen bij het ontwikkelen van examens voor keuzedelen, maar ook voor het ontwikkelen van examens voor de verschillende kwalificatiedossiers.

 • GOC biedt examens voor keuzedelen

  18 juni 2018

  GOC biedt examens voor keuzedelen van de opleidingen Animatie, Interaction Design, Audiovisueel vormgeven en Audivisuele techniek. Als examenvorm is gekozen voor een Portfolio examen in combinatie met een Criterium gericht interview (Cgi).

 • Voordelig investeren in gezonde en productieve medewerkers

  14 juni 2018

  Investeren in je medewerkers om ze gezond en productief te houden. Dat kan nu met de ESF subsidie met een maximum van 12.500,--. Het eerste aanvraagtijdvak loopt van maandag 25 juni 2018 tot en met vrijdag 29 juni 2018 om 17:00 uur. Het tweede tijdvak van 2018 wordt opengesteld van 12 november t/m 16 november. In 2019 is het van 8 april t/m 12 april mogelijk om subsidie aan te vragen. GOC en C3 werkt! hebben inhoudelijke kennis over het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid en ervaring met subsidies.

 • vijfde editie GO! magazine

  04 juni 2018

  De diversiteit in de sector is groot. Het staat dan ook bol van de creativiteit om zo bij te dragen aan de meerwaarde van een product en daarmee het succes van elke organisatie. Die diversiteit en creativiteit zie je ook terug in de ervaringsverhalen in dit GO! magazine.

 • Gericht investeren in de toekomst

  08 mei 2018

  De grafische sector vergrijst. Investeren in de ontwikkeling van het eigen personeel is belangrijker dan ooit. Daarom nodigde Koninklijke Drukkerij Em. de Jong uit Baarle-Nassau GOC uit voor twee maatwerktrainingen.

 • Enthousiaste drukkers weer in de schoolbanken

  08 mei 2018

  ‘’Zelfs ervaren drukkers die al meer dan 30 jaar in het drukkersvak werkzaam zijn, zijn enthousiast, omdat ze nog steeds bijleren.’’

 • 'Training helpt stansoperators Holbox om meer uniform te werken'

  20 maart 2018

  De meeste stansoperators van Holbox hebben het vak in de praktijk geleerd. Om een uniforme werkwijze te creëren en de kwaliteit van het stansen naar een nog hoger niveau te tillen, besloot het inter- nationaal opererende familiebedrijf uit Echt om GOC in te schakelen.

 • Instroom nieuwe medewerkers via BBL-traject

  19 maart 2018

  De grafimediabranche heeft behoefte aan nieuwe medewerkers om het tekort aan vakkrachten op te vangen. Daarom enthousiasmeert GOC nieuwe talenten voor een loopbaan in de grafimedia- en kartonnagebedrijven. We bieden ze een leer-/werktraject aan die opleidt tot grafisch operator op mbo 2 niveau. Ook bedrijven nemen initiatieven om in contact te komen met geschikte kandidaten voor een BBL-traject. April start een groep in Eindhoven. Bij voldoende deelnemers starten we ook in andere regio's.

 • Subsidieregelingen van toepassing op GOC aanbod

  08 februari 2018

  Op het cursusaanbod van GOC zijn diverse subsidieregelingen van toepassing. Via het A&O Fonds Grafimediabranche is o.a. gebruik te maken van de stimuleringsregeling BBL, subsidie op printmedia opleidingen en van-werk-naar-werk begeleidingstrajecten. De twee regelingen uit het sectorplan grafimedia stoppen per 1 april en 1 oktober van dit jaar.

 • Jong talent binnenhalen voor de hele sector

  23 januari 2018

  Jongeren enthousiasmeren voor het vak van drukker én hen uit de bijstand houden? Dat is een win-winsituatie voor iedereen, vindt Autajon Labels Nederland. GOC zette voor hen een scholingstraject op. Wat zijn de ervaringen van dit bedrijf?

 • Ah, dat is gedrukt op 'super calander'

  23 januari 2018

  Sta je niet achter een drukpers, maar is het wel handig om te snappen hoe het grafisch productieproces in elkaar zit? Dan is een introductiecursus van GOC een aanrader. Natascha Schrijn, special sales manager bij A.W. Bruna Uitgevers, volgde er twee: intro grafimedia technieken en intro papier en karton

 • Bezoek de GOC stand tijdens Vakdag Print & Sign op 6 februari

  11 januari 2018

  Bezoek de GOC stand E23 tijdens de Vakdag Print & Sign op 6 februari in Nieuwegein, NBC congrescentrum. Heb je vragen over grafisch technische trainingen, advies over personeelsontwikkeling, loopbaan APK, het vinden van nieuwe medewerkers, HR dienstverlening? Ga dan het gesprek met ons aan en ga op zoek naar ons op de beursvloer.

 • Analyse branchecijfers 2017

  02 januari 2018

  Senior onderzoeker van GOC, Jos Teunen, was een van de sprekers tijdens de talkshow sessies van CMBO en Printmedianieuws. Op basis van de in 2017 uitgebrachte Trends analyseert Jos de omzetontwikkeling in de grafimediabranche. Volgens de regering zou de crisis definitief voorbij zijn. Voor onze branche geldt dit nog niet.

 • vierde editie GO! magazine

  21 november 2017

  Denk eens even terug waar jouw bedrijf vorig jaar rond deze tijd stond. Als je deel uitmaakt van de groeiende groep bedrijven in de creatieve sector die profiteert van de aantrekkende economie, dan is de kans groot dat de persen nu vaker en harder draaien. Dat je meer ontwerpt, uitgeeft of verkoopt.

 • Van drukker naar meewerkend voorman

  09 november 2017

  Krehalon produceert met een moderne extrusielijn kunststofverpakkingen voor de levensmiddelenindustrie. Aanvullend worden veel films, zakken en andere verpakkingen bedrukt. Dat gebeurt met een 10-kleuren flexodrukpers.

 • Nieuwe Trends met als thema robotisering en automatisering

  25 oktober 2017

  In Trends volgen we de ontwikkelingen in de creatieve sector en grafimediabranche. Het thema hoofdstuk gaat over robotisering en automatisering en het effect dat het heeft op productieproces en de functies en competenties van medewerkers.

 • Hoger onderwijs voor de vakman 2.0

  19 oktober 2017

  Een expertiseplatform, dat is ingesteld door mbo college Zuid van het ROC van Amsterdam houdt zich bezig met het beter zichtbaar maken en vergroten van de economische en maatschappelijke meerwaarde van de creatieve vakman. Voor mbo'ers zijn er nieuwe kansen, als ze maar zelfsturend,flexibel, communicatief vaardig en proactief zijn. Hoe speelt het mbo-onderwijs hierop in? Hoe bereid je het middensegment voor op de opkomende zzp-economie?

 • Robotisering en automatisering: presentaties van bijeenkomst

  12 oktober 2017

  Robotisering en automatisering is het thema van Trends 2017. Veel routinematige banen gaan verdwijnen, echter mens en techniek gaan elkaar wel steeds meer aanvullen. Tijdens de presentatie van Trends wordt duidelijk dat sociale vaardigheden en sociale innovatie binnen de bedrijven belangrijk worden. Dat geldt ook voor het 'ondernemerschap', als we kijken naar de snel groeiende groep hybride zzp'ers. Voor het onderwijs ligt hier een uitdaging. Hoe versleutel je didactisch deze competenties in het onderwijs?

 • Impact technologie op werk: 10 oktober Trends presentatie met arbeidssocioloog Fabian Dekker

  04 oktober 2017

  Tijdens de bijeenkomst van 10 oktober wordt Trends gepresenteerd. Hiervoor is o.a. Fabian Dekker, arbeidssocioloog uitgenodigd. Door automatisering en robotisering verdwijnen de komende jaren banen in de sector. Daar tegenover zullen meer operatorfuncties gaan ontstaan. De technologie vergt ook andere competenties van de medewerkers.

 • EVP-traject was een eyeopener

  14 september 2017

  Wie leert, heeft de toekomst. Daarom stimuleert FCB Verpakkingen verpakkings- en kartonnagebedrijven om werk te maken van scholing en opleiding. Cordupack uit Stoutenburg maakte gebruik van de subsidiemogelijkheden uit het sectorplan om ervaringsprofielen op te laten stellen voor haar medewerkers.

 • Webinar over geldzorgen op de werkvloer terugkijken

  11 september 2017

  Geldzorgen voorkomen bij medewerkers. Of geldzorgen signaleren en samen zorgen voor oplossingen. Daarover ging het webinar van GOC en CNV Geldzorg. Via de link is het webinar speciaal voor de grafimediabranche terug te kijken.

 • GOC talent event 5 oktober

  15 augustus 2017

  Op donderdag 5 oktober vindt het GOC talent event plaats bij GOC in Veenendaal. Op de eerste editie van dit gratis evenement kunnen directies, HR managers, P&O'ers en productieleiders van alle grafimediabedrijven inspiratie opdoen, workshops volgen en netwerken.

 • Subsidies voor duurzaam investeren in medewerkers

  20 juni 2017

  Bedrijven kunnen duurzaam investeren in medewerkers als zij maximaal gebruik maken van de subsidieregelingen van het A&O Fonds Grafimediabranche. Het cursusaanbod van GOC sluit naadloos aan bij de subsidiemogelijkheden van het A&O Fonds. Ook voor de BBL-opleiding grafisch operator van GOC is er subsidie beschikbaar.

 • GOC start BBL-opleiding tot grafisch operator

  13 juni 2017

  GOC gaat jongeren en zij-instromers met een leerwerktraject opleiden tot grafisch operator. De nieuwe BBL-opleiding start na de zomer op meerdere locaties in Nederland. Deelnemers halen in 14 maanden een mbo-diploma op niveau 2.

 • Gratis webinar over voorkomen van geldzorgen bij werknemers

  12 juni 2017

  Gratis webinar op woensdag 21 juni 11.00-11.45 uur. In dit webinar leer je hoe geldzorgen te voorkomen bij je werknemers. Nibud heeft berekend dat een werknemer met geldzorgen de werkgever € 13.000,-- kost. De organisatie ligt bij C3 werkt! en CNV Geldzorg.

 • Keuzedelen inpassen in de opleiding

  01 juni 2017

  GOC adviseert over de inpassing van vakgerichte keuzedelen in de opleidingen voor de creatieve industrie. Ook biedt GOC ondersteuning bij het inrichten van de keuzedeeltrajecten bij scholen. Wij geven ook een korte samenvatting van de eerste Monitor Keuzedelen, gepubliceerd februari 2017.

 • GOC ondersteunt scholen bij ontwikkeling examens

  01 juni 2017

  GOC ondersteunt scholen bij de ontwikkeling van examens voor kwalificatiedossiers en vakgerichte keuzedelen. Ook ontwikkelen we examens voor vakgerichte keuzedelen. We bieden informatie over de norm voor valide examenproducten en adviseren over te behalen kwaliteitsdoelen. We volgen hierbij de stand van zaken rond de externe validering op de voet.

 • Advies bij ontwikkelen leerlijnen

  01 juni 2017

 • derde editie GO! magazine

  23 mei 2017

  Kijk eens rond in jouw bedrijf. Hoeveel babyboomers lopen daar rond? De grafimediabranche is in rap tempo aan het vergrijzen. De komende jaren stromen veel ervaren krachten uit. Hoogste tijd voor een inhaalslag als het gaat om instroom, talentontwikkeling en kennisoverdracht.

 • Graphic Packaging International is continu bezig met het optimaliseren van processen

  25 april 2017

  Graphic Packaging International uit Sneek is continu bezig met het optimaliseren van processen. En dat gaat nog beter als je medewerkers op dat gebied schoolt. Daarom volgden zes medewerkers een procesoperatortraining die GOC opzette voor vijf grafische bedrijven in Noord-Nederland.

 • Nederlandse Nieuwsblad Pers reikt drie prijzen uit

  24 april 2017

 • Cimpress leidt jongeren zélf op tot offset-operator

  06 maart 2017

  Hoe zorg je dat je ook in de toekomst kunt blijven beschikken over bekwame offsetdrukkers? Internetdrukker Cimpress plukt gemotiveerde jongeren zonder grafimedia-achtergrond van de bank en leidt ze in eigen huis op tot zelfstandig operators.

 • GOC in bezit van NRTO-keurmerk

  28 februari 2017

  GOC heeft het NRTO-keurmerk. Het keurmerk geeft deelnemers en bedrijven zekerheid over de kwaliteit van onze opleidingen en dienstverlening. Aangetoond is dat GOC aan de hoge kwaliteitseisen en transparantie voldoet.

 • 2016, de crisis voorbij? Nieuwe economische publicatie beschikbaar

  28 februari 2017

  Het jaar 2016 is uitgeroepen tot het jaar waarin we de economische crisis achter ons lieten. Voor de grafimediabranche was dit nog niet het geval. Voor deze branche was 2016 een spannend overgangsjaar. Daarom is er na de publicatie Grafimedia in cijfers een nieuwe uitgave beschikbaar met economische cijfers over 2016. Het is nog te vroeg om te spreken van herstel, maar het A&O Fonds ziet ook lichtpuntjes zoals de vervangingsvraag naar grafisch vakmensen en toename van het aantal gevolgde opleidingen.

 • Leerlijnen ontwikkelen voor opleiding Mediaredactie ROC Friese poort

  06 februari 2017

  GOC heeft examen ontwikkeld voor de opleiding Mediaredactie. Vanuit dit examen en het kwalificatiedossier Mediaredactie zijn de leerlijnen voor leerjaar 1 opgeleverd. GOC gaat nu verder mede de ontwikkeling van de leerlijnen voor leerjaar 2 en 3.

 • tweede editie GO! magazine

  10 januari 2017

  Waar staat jouw bedrijf over vijf jaar? Het is een vraag die in de grafimediasector nauwelijks meer te beantwoorden is. Automatisering, robotisering, the-internet-of-things; voorspel maar eens welke invloed ze gaan hebben op jouw werkprocessen. Het voeren van een duurzaam en strategisch personeelsbeleid is daardoor lastiger dan ooit.

 • Grafimedia in cijfers 2016 beschikbaar

  20 december 2016

  Grafimedia in cijfers 2016 levert een bron van informatie over de grafimediabranche. De positieve economische groei in Nederland gaat niet helemaal op voor de grafimediabranche. De omzet en werkgelegenheid daalt, maar het aantal faillissementen neemt af. De export van in Nederland geproduceerde producten neemt toe.

 • Mediabedrijf Zalsman Vitaalste Bedrijf van Nederland

  21 november 2016

  Felicitatie aan mediabedrijf Zalsman. Zalsman mag zich het Vitaalste Bedrijf van Nederland noemen. Zalsman heeft gezondheidsbeleid ingevoerd met een uitgebreid programma over o.a. vitaliteit en voeding.

 • Finalisten verkiezing beste leerbedrijf en beste praktijkopleider bekend

  14 november 2016

  Tijdens het Uitblinkersgala op donderdag 24 november in Ede worden de winnaars bekend gemaakt van de verkiezing beste leerbedrijf en beste praktijkopleider. Uit de acht sectoren is per sector één leerbedrijf en één praktijkopleider genomineerd. De jury heeft uit deze sectorwinnaars drie finalisten per categorie gekozen.

 • GOC sponsor van seminar 'Smart Printing Solutions'

  07 november 2016

  Op donderdag 17 november organiseren Printmedianieuws en CMBO het seminar 'Smart Print Solutions'. Een programma over het integreren van intelligentie en interactie in drukwerk en aanverwante technieken.

 • Social Media Week Rotterdam

  07 november 2016

  Social Media Week is een internationaal event. Van 15 t/m 17 november strijkt de week neer in Rotterdam. Nationale en internationale sprekers delen de beste ideeën, innovaties en inzichten over hoe social media en technologie het bedrijfsleven, de maatschappij en cultuur wereldwijd veranderen. GOC sponsort dit evenement. Wij gaan workshops ontwikkelen voor vakmensen die 3D-content voor Virtual Reality willen ontwikkelen en voor technici het bouwen van VR applicaties.

 • Presentaties W2P2016 beschikbaar

  24 oktober 2016

  De presentaties van het W2P2016-event van 13 oktober stonden in het teken van The Future of Printing en zijn terug te lezen op www.w2p2016.nl.

 • Ordermanager wordt crossmedia adviseur

  29 september 2016

  Drukwerk is niet dood, maar de volumes en marges staan onder druk. Daarom gooide drukkerij Weevers vorig jaar het roer om. De order- managers worden er omgeschoold tot multimedia-adviseurs die ook meedenken over een nieuwe website, vindbaarheid in Google en social mediacampagnes.

 • Procesoperator

  29 september 2016

  In een tijd dat alles nog sneller, efficiënter en beter moet, is procesoptimalisatie niet meer weg te denken uit het moderne grafimedia bedrijf. Een zaak die ons dagelijks bezig houdt en die binnen het gehele bedrijf zou moeten leven. Zo ook in de productie. Maar hoe krijgt u uw medewerkers proactief in het meedenken over procesverbetering?

 • Export door drukkerijen neemt flink toe

  29 september 2016

  De omzetgroei van 1,3% van drukkerijen in 2016 is tot nu toe opmerkelijk te noemen. In het tweede kwartaal groeide zelfs voor het eerst sinds eind 2007 de binnenlandse omzet weer. De totale productie zal dit jaar toenemen.

 • Laat het geld niet liggen!

  31 augustus 2016

 • Vakinhoudelijke trainingen vmbo docenten gevalideerd

  30 augustus 2016

  bijscholing VMBO docenten. Voor de profielen media, vormgeving en ICT en dienstverlening en producten zijn dat 6 verschillende introductietrainingen van 2 dagdelen op verschillende locaties in het land. Het gaat om de trainingen: Adobe premiere , SketchUp, 3D printing, Illustrator, Webdesign met Muse en 3D met Cinema 4D. Alle cursussen zijn gevalideerd door register leraar en tellen voor de deelnemers mee in de te verantwoorden registeruren (RU).

 • Validering examens mbo

  29 augustus 2016

  GOC volgt voor de onderwijsinstellingen de ontwikkelingen over validering van examens op de voet. Een korte uitleg over de nieuwe maatregel omtrent deze examenvalidering, die de minister eind juni heeft genomen is te vinden op onze website www.goc.nl. Op de site www.valideringexamens.nl wordt alles nog eens inzichtelijk gemaakt met behulp van videofilmpjes.

 • Vernieuwde digitale stageplannen 2015/2016

  29 augustus 2016

  Wat moet een leerling leren tijdens zijn stage in ons bedrijf? Wat voor werk kan ik hem laten doen? Hoe houd ik de voortgang bij?

 • Vakmensen opleiden tot praktijkopleider

  12 juli 2016

  Ervaren vakmensen opleiden tot praktijkopleider. Zo wordt kennis optimaal overgedragen aan nieuwe en minder ervaren collega's. Praktijkopleider is te volgen in Amsterdam, Veenendaal en Heerenveen.

 • Werkend diploma halen, dreigt in mbo te verdwijnen

  07 juli 2016

  Studenten hebben moeite om een leerbaan te vinden. Werkend een diploma halen, dreigt daardoor in het mbo te verdwijnen. Terwijl dit voor sommige studenten de enige kans is op een diploma.

 • eerste editie GO! magazine

  30 juni 2016

  Hoe ziet uw toekomst eruit? En wat betekent dat voor uw business? Succesvolle mensen wéten niet wat de toekomst brengt, maar zíen hoe het ook zou kunnen. Met fantasie en verbeeldingskracht. Twee cruciale eigenschappen in de creatieve industrie. Eigenschappen die wij al ruim negentig jaar in huis hebben. En waarmee we mensen en organisaties helpen hun toekomst vorm te geven.

 • Vakinhoudelijke trainingen VMBO docenten geprolongeerd

  20 juni 2016

  GOC organiseert voor VMBO docenten vakinhoudelijke trainingen voor de profielen media, vormgeving en ICT en dienstverlening en producten. De introductietrainingen zijn Adobe Muse, Adobe Première, Adobe Illustrator, Cinema 4D en SketchUp. Nieuw is 3D printen, deze training sluit aan op SketchUp.

 • Onderzoek naar innovaties en beroepskwalificaties

  15 juni 2016

  GOC voert een tweeledig onderzoek uit. Dit onderzoek levert een rapport op naar innovaties binnen de grafimediabranche en de gevolgen voor kennis en vaardigheden van (toekomstige) grafische vakmensen. En de onderzoeksgegevens worden gebruikt om beroepscompetentieprofielen te realiseren. BCP's zijn zowel voor ht onderwijs als het bedrijfsleven van belang.

 • Grafische Standaardisatie tijdens CMBO-event

  07 juni 2016

  Tijdens het CMBO-event op 26 mei 2016 bij GOC in Veenendaal zijn de nieuwe GWG 2015 PDF-profielen van de Ghent PDF Workgroep geïntroduceerd.

 • Subsidiegids 2016

  31 mei 2016

  Voordelig investeren in uw medewerkers en uw organisatie laten groeien. Dat kan door gebruik te maken van diverse subsidieregelingen. Ze zijn voor u op een rijtje gezet in de subsidiegids 2016.

 • Inzicht in inkjet

  17 mei 2016

  Bij de opening van het seminar Inzicht in inkjet, dat donderdag 12 mei plaatsvond bij GOC in Veenendaal, reikte dagvoorzitter Ed Boogaard het eerst exemplaar van de syllabus Inkjet anno 2016 uit aan initiatiefnemer Harry Beishuizen (GOC) en Erna Leenaars.

 • Experimenteren met cross-overs

  13 april 2016

  Beroepen veranderen en in toenemende mate ontstaan beroepen op het grensvlak van verschillende sectoren. Om te zorgen dat het onderwijs daar straks goed op kan inspelen, is het experiment cross-overs gelanceerd door de minister. Op 21 april organiseert het ministerie een informatiebijeenkomst.

 • Van Quality Control naar Quality Assurance binnen de verpakkingsindustrie

  04 april 2016

  seminar dinsdag 12 april over kwaliteitsmanagement van de toekomst in de verpakkingsindustrie en voedselveiligheid. Quality Assurance versus Quality Control, food safety in relatie tot procesbeheersing.

 • Trends in beroepen: ICT component onmisbaar

  04 april 2016

  U wilt op de juiste manier investeren in uw personeel? Dan is het belangrijk te weten waar de branche naar toe gaat en wat de toekomstige functies worden.

 • Tekort aan geschoold personeel dreigt in grafische sector

  29 maart 2016

  Een tekort aan geschoold personeel is op termijn in de grafimedia branche te verwachten. Het aantal mbo-studenten is in vier jaar afgenomen van dertienhonderd naar 100 in 2015.

 • Geef Leven Lang Leren impuls met nationaal scholingsfonds

  02 maart 2016

  Extra opleidingsinspanningen zijn nodig om Nederland in de top 5 van de Europese Unie te houden als het gaat om een leven lang leren. Minister Asscher doet onderzoek naar de oprichting van een nationaal scholingsfonds waar iedereen een beroep op kan doen.

 • Vakmanschap in de 21e eeuw

  09 februari 2016

  Nieuwe beroepen ontstaan, andere verdwijnen. Vakkennis en werkzaamheden veranderen steeds sneller. Aan het mbo-onderwijs de uitdaging om hier proactief op in te spelen. Lees de brochure vakmanschap in de 21e eeuw.

 • inspirerende bijeenkomst A&O-fonds Grafimedia en SBB Sectorkamer

  02 februari 2016

  Het A&O-fonds Grafimedia heeft de Sectorkamer Ict en creatieve industrie van de SBB uitgenodigd voor een informatieve bijeenkomst over innovaties en arbeidsmarktontwikkelingen in de sector. Het A&O-fonds en GOC hopen dat deze bijeenkomst het begin is van een duurzame samenwerking met deze sectorkamer van SBB.

 • Nieuw sectorplan Grafimedia 2016-2017

  02 februari 2016

  A&O Fonds Grafimediabranche heeft met succes opnieuw een sectorplan ingediend. Subsidie op opleiden en ontwikkelen blijft in 2016 voor de grafimediabranche gelden. De nieuwe gids met subsidiemaatregelen is beschikbaar.

 • GOC geeft nu ook Boris-praktijkverklaringen uit

  26 januari 2016

  Onlangs heeft GOC een overeenkomst gesloten met SBB voor haar medewerking als branche aan het project Boris. Er is nu een praktijkverklaring beschikbaar met het logo van GOC erop. Leerbedrijven kunnen zo jongeren met een beperking in aanmerking laten komen voor een GOC-praktijkverklaring.

 • Voorzitter Stichting GOC treedt terug

  15 januari 2016

  Per 1 februari 2016 treedt Erik Stevens terug als voorzitter van Stichting GOC. Na het bekleden van deze functie gedurende vijf jaar wil hij zich weer volledig wijden aan organisatieadvies werkzaamheden, in het bijzonder aan het uitwerken en in de markt zetten van een aantal vernieuwende uitgeefconcepten.

 • Trends 2015/16: De mens een merkwaardige trend

  12 januari 2016

  De nieuwe Trends uitgave heeft als Thema: De Mens, een merkwaardige trend. En dat is 'ie, vooral binnen de creatieve industrie. Het is echter wel een factor waar in de komende jaren rekening mee gehouden dient te worden. De mens is namelijk de motor achter innovatie, samenwerking en sociale cohesie. Lees er alles over in deze uitgave van Trends 2015/16. Download nu de digitale versie.

 • Het Leren van de Toekomst

  07 december 2015

  Bij GOC zijn we altijd met leren bezig. Voor scholen en onderwijsinstellingen onderzoeken we de trends en geven we advies welke richting te volgen. Om dat goed te kunnen doen moeten we precies weten wat er speelt. Wij schenken veel aandacht aan de resultaten van verschillende onderzoeken naar leren. Op 7 december is er door de Nationale Denktank een lijvig rapport gepresenteerd over leren. Een aanrader om te lezen!

 • Branchegerichte keuzedelen (Creatieve Sector)

  03 december 2015

  Een mbo-opleiding bestaat uit een kwalificatie en een of meer keuzedelen. Het keuzedeel is een verrijking van de kwalificatie. Hiermee kan de student zijn vakmanschap verbreden of verdiepen. Het keuzedeel is een verplicht onderdeel binnen de mbo-opleiding. Een overzicht van de keuzedelen vindt u hier.

 • GOC zet koers opnieuw uit

  01 december 2015

  In Kernnieuws nummer 5 van 28 november 2015 is een artikel gepubliceerd waarin directeur Marcel Lamain vertelt over de nieuw koers van GOC.

 • Cursusdata tot en met juni 2016 ingepland

  26 november 2015

  Tegenwoordig heeft iedereen een drukke agenda. Het wordt daardoor steeds moeilijker om iets te plannen en ergens ruimte voor te maken. Wij weten uit ervaring dat een afspraak - met jezelf of met een ander - wanneer die tijdig in de agenda wordt gezet beter worden nageleefd. Daarom hebben we de data tot en met juni 2016 gepubliceerd. Zodat u nu al vast een training voor u of uw medewerker kunt inplannen.

 • Training als flexibele beloning

  24 november 2015

  In het NRC handelsblad lazen wij een interessant artikel over flexibel belonen. Daar waar menigeen er nog steeds van overtuigd is dat salaris een belangrijk criterium is in de tevredenheid van medewerkers, komt uit onderzoek naar voren dat ‘opleidingen kunnen doen’ op nummer 1 staat.

 • Voortgangsrapportage Leven Lang Leren 2015

  02 november 2015

  Om de leercultuur in Nederland te versterken heeft het kabinet vorig jaar drie verschillende actielijnen met bijbehorende maatregelen gepresenteerd. Het afgelopen jaar zijn veel van deze maatregelen tot wasdom gekomen. Lees hier de volledige brief met voortgangsrapportage.

 • W2P 2015 Evenement

  16 oktober 2015

  GOC Veenendaal was de gastheer van de 5e editie van het web-to-print event op woensdag 14 oktober 2015. Het event – opgezet door CMBO, Scriptworx, KVGO en GOC – had als thema 'web-to-print vanuit een ander perspectief'.

 • Subsidiegids 2015

  12 oktober 2015

  GOC heeft de actuele subsidieregelingen in kaart gebracht en gepubliceerd in de subsidiegids 2015. Zo krijgt u een goed overzicht van de mogelijkheden om aantrekkelijk te investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

 • Nieuwe opleidingen

  29 september 2015

  Altijd leren. Dat is het devies van GOC. We helpen professionals en bedrijven om zich te ontwikkelen en gezond te blijven. GOC heeft cursussen op het gebied van publiceren en kleurbeheer.

 • Kamerbrief OCW ‘Een responsief mbo voor hoogwaardig vakmanschap’

  16 september 2015

  De minister van OCW heeft een kamerbrief geschreven, getiteld ‘Een responsief mbo voor hoogwaardig vakmanschap’. In deze brief worden een aantal suggesties gedaan om het onderwijs flexibeler te maken, zodat snel(ler) kan worden ingespeeld op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In de brief worden suggesties gegeven voor een ruimere benadering van het onderwijs, zoals bijvoorbeeld makersonderwijs, de introductie van keuzedelen en experiment cross-overs.

 • De crisis door?

  31 augustus 2015

  Publicatie Grafimedia in cijfers 2015 van het A&O Fonds Grafimediabranche.

 • Voordelig investeren met subsidie

  21 augustus 2015

 • Lean gets personal

  19 augustus 2015

  Minder verspilling en meer efficiency. Minder fouten en meer rendement. Welk grafimediabedrijf wil dat nu niet? LEAN-printmanagement is het nieuwe toverwoord in de branche. Maar GOC-consultant Marion de Rooij ziet dat procesverbeteringen vaak pas tot hun recht komen als ook geïnvesteerd wordt in medewerkers.

 • ASG boekt spectaculaire efficiencywinst met LEAN

  12 augustus 2015

  ASG The Netherlands boekte aan de hand van LEAN-principes efficiencysprongen in onder meer inrichttijden, inschietverlies en outputpercentages. Om de LEAN-cultuur verder te versterken, schoolde de druk- en verpakkingsspecialist uit Enschede haar drukkers vervolgens om tot proces operators, vertelt operations manager Paul Heins.

 • Roadmaps voor een crossmediale toekomst

  06 augustus 2015

  Online is the sky the limit. Bijna elke dag komen er nieuwe mogelijkheden bij om te communiceren. Voor veel spelers in de media- en communicatiebranche is het veranderen of verdwijnen. In de strijd om te overleven ziet GOC-consultant Olaf Geerse meerdere strategieën.

 • Van drukwerkfabriek tot partner voor communicatiemiddelen

  31 juli 2015

  Nog altijd gaan bij Andi Druk op Maastricht Airport dagelijks dozen vol drukwerk de deur uit. Maar inmiddels timmert het bedrijf actief aan de weg met een nieuwe boodschap: wij zijn partner voor communicatiemiddelen en ontzorgen onze klanten door een veel breder pallet aan communicatiemiddelen aan te bieden.

 • Opsporing verzocht: wie herkent deze printer?

  24 juli 2015

  GOC docente Erna Leenaars natuurlijk! Lees het volledige Graficus artikel van juni 2015.

 • Vijf jaar W2P – Pioniers, trendsetters en -volgers

  25 juni 2015

  Save the date: 14 oktober van 18.00 uur tot 21.00 uur plaatsen we web-to-print in een ander perspectief!

 • Jelle Smidt MBO Uitblinker 2015 Grafisch Lyceum Utrecht

  17 juni 2015

  Jelle Smidt (21) uit Hoevelaken is MBO Uitblinker 2015 van het Grafisch Lyceum Utrecht. Jelle is vierdejaarsstudent van de opleiding Grafische Vormgeving en heeft dit jaar examen gedaan. Hij is een uitblinker omdat hij creativiteit weet te combineren met vakkundigheid. Tijdens zijn stage bij reclamebureau Made in May in Amsterdam viel Jelle op door zijn originele concepten en vakmanschap.

 • Duurzame inzetbaarheid is de sleutel

  16 april 2015

  Duurzame Inzetbaarheid komt naar het MKB. Dat is de inzet van het dan ook niet verrassend getitelde project Duurzame Inzetbaarheid in het MKB van MKB Nederland en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. GOC is één van de convenantpartners, en zal in haar deelproject vijfentwintig MKB bedrijven in de creatieve industrie op weg helpen met Duurzame Inzetbaarheid.

 • Koning bezoekt Grafisch Lyceum Utrecht en ROC Midden Nederland

  14 april 2015

  Zijne Majesteit de Koning heeft op 7 april, met minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een werkbezoek gebracht aan het Grafisch Lyceum Utrecht (GLU) en het Gezondheidszorgcollege en Welzijncollege van ROC Midden Nederland (ROC-MN) in Utrecht.

 • Interactive Media Developer

  09 april 2015

  Het medialandschap is volop in beweging en de mogelijkheden in de communicatiemix zijn groter dan ooit. Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en klanten zijn steeds kritischer. GOC helpt je graag om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan en zo je bestaande klanten bredere dienstverlening te bieden.

 • Winnaars beste leerbedrijf en praktijkopleider Nederland 2014 bekend

  11 maart 2015

  Op 9 maart 2015 hebben De Vries Scheepsbouw B.V. uit Makkum en Kees Smits van KPN International uit Den Haag de prijs Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van Nederland 2014 gewonnen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Koninklijke IHC in Kinderdijk maakte Cassandra Winkels als mbo-ambassadeur, namens minister Bussemaker van OCW, de winnaars bekend. SBB organiseert de prijsuitreiking in opdracht van de minister.

 • Voorlichtingsbijeenkomsten subsidieregeling praktijkleren

  06 maart 2015

  Met de Subsidieregeling praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Hiervoor stelt het ministerie jaarlijks € 205 miljoen beschikbaar. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de subsidieregeling uit in opdracht van het ministerie.

 • Blog: Zet je interactieve pet op!

  22 januari 2015

  Als graficus, ontwerper, communicatieprofessional of marketeer kan je niet om digitale media heen. Om te overleven en succes te hebben in deze enorm competitieve markt moet je jouw klanten datgene kunnen bieden waar ze om vragen: het nieuwste van het nieuwste. EPubs of apps, met interactieve infographics, video en audio.

 • Masterclass interactive

  19 december 2014

  GOC organiseert de masterclass interactive op 16 januari 2015. Een middag met interessante sprekers uit het veld en een drietal workshops met interessante en relevante onderwerpen.

 • Gericht investeren in de groei van mensen

  17 november 2014

  Alles moet zo efficiënt, snel en flexibel mogelijk. Anderzijds werk je wel met mensen, van wie je wilt dat ze zich prettig voelen in hun werk en dat ze zich ontwikkelen. Die twee zijn nogal eens met elkaar in strijd. Of niet? Wat als je die twee ambities op elkaar aan zou kunnen laten sluiten? Wat als daar een praktisch instrument voor zou zijn? Goed nieuws: dat instrument is er. Het heet EVP: ErVaringsProfiel.

 • Excellente toppers op de ICT arbeidsmarkt

  10 november 2014

  CoE on Thursday, October 2nd, 2014 in Creative media & ICT, eHealth. Op vrijdag 21 november 2014 organiseren de Digitale Steden Agenda (DSA) en het Centre of Excellence for new media technologies (CoE), een inspiratiesessie over de bestaande lacunes op de ICT arbeidsmarkt.

 • Minister Asscher keurt sectorplan voor uitgevers goed

  26 september 2014

  In totaal komt 12,5 miljoen euro beschikbaar voor een sectorplan Uitgeverij. Het geld is bestemd voor onder meer de begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk en extra scholing. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken investeert de helft van het bedrag. De andere helft is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de sector.

 • 12,6 miljoen voor werkgelegenheid uitgeverijbedrijf

  18 september 2014

  Op 11 september is de definitieve beschikking afgegeven voor het sectorplan Uitgeverijbedrijf door het Agentschap van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het uitgeverijbedrijf en SZW stellen samen in totaal €12,6 miljoen beschikbaar voor onder andere coaching, loopbaanontwikkeling, scholing en van-werk-naar-werktrajecten voor duizenden werknemers in de sector. Dit betekent dat veel trajecten met aantrekkelijke subsidie te volgen zijn.

 • Kenniscentra gaan strijd aan met jeugdwerkloosheid, ondertekening BBL-contract regio Rijnmond

  18 september 2014

  Rotterdam – Donderdag 18 september hebben wethouder Struijvenberg van de gemeente Rotterdam, Sander van Bodegraven namens de kenniscentra, Carolien Minnen van C3werkt en Edwin Levels van Sagènn het BBL-contract ondertekend. Daarmee hebben zij het officiële startsein gegeven voor de aanpak van jeugdwerkloosheid in de regio Rijnmond.

 • 2,2 miljoen euro voor aanpak arbeidsmarkt grafimediabranche

  05 augustus 2014

  Door de goedkeuring van het sectorplan voor de grafimedia is 2,2 miljoen euro vrijgespeeld voor (om)scholing/duurzame inzetbaarheid in de grafimedia sector.

 • Nu met fikse korting door subsidie: 2 opleidingen Procesoperator!

  01 juli 2014

 • CreAwards voor Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider 2014 uitgereikt!

  23 juni 2014

  Twin Media is uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf van de creatieve industrie. Gerhard Diepeveen van State of the Art is uitgeroepen tot Beste Praktijkopleider

 • Vind je draai met Trends 2014

  03 juni 2014

  Ben jij voorbereid op de netwerkeconomie? En wist je dat de de creatieve industrie tot de meest innovatieve sectoren van NL behoort, maar moeite heeft deze te verzilveren? Vind je draai in de netwerkeconomie en lees er alles over in de kersverse Trends in de creatieve industrie 2014!

 • GOC sponsort ook in 2014 het congres podiumkunsten

  13 mei 2014

  Zien we elkaar tijdens het congres Podiumkunsten?

 • FrieslandCampina Domo Beste Leerbedrijf en Caspar van den Busken Beste Praktijkopleider van Nederland 2013

  16 april 2014

  Caspar van den Busken van door GOC erkend leerbedrijf VandenBusken is verkozen tot Beste Praktijkopleider van Nederland 2013.

 • Creatieve industrie dient voor 23 miljoen aan maatregelen in

  03 april 2014

  Drie sectorplannen voor drie sectoren binnen de creatieve industrie

 • Renee van Zon komt naar Nederland

  14 maart 2014

 • Behoefte peiling creatieve industrie

  28 februari 2014

  Een van onze stakeholders doet een onderzoek naar de creatieve industrie.

 • Verdienen aan nieuwe klanten en diensten

  10 februari 2014

  In drie werksessies ga je actief aan de slag met de kansen in jouw situatie, leert het gebruik van nieuwe handige en praktische tools. Die gaan je helpen jouw (nieuwe) klanten en hun behoeftes in beeld te krijgen. Op basis van deze inzichten ga je vervolgens aan de slag, waarbij elke werksessie een andere focus heeft.

 • Genomineerden landelijke verkiezing Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider 2013 zijn bekend

  08 januari 2014

  Genomineerden Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider 2013 zijn bekend en door GOC voorgedragen praktijkopleider Caspar van den Busken zit erbij!

 • Creatief én technisch onderlegd

  10 december 2013

  Media-uitingen opmaken, concepten ontwikkelen, ideeën vormgeven, je ontwerp realiseren en deze met sterke onderbouwingen presenteren. Van DTP-ers wordt tegenwoordig meer verwacht dan alleen technische vaardigheden.

 • 2020 begint morgen!

  14 november 2013

  GOC heeft in samenwerking met BTB fonds Uitgeverijsector, A&O fonds grafimedia, OCI en Digivaardig & Digiveilig het voortouw genomen in het ontwikkelen van de 10 toekomstprofielen, toegespitst op de media- en communicatiesector.

 • nieuwe cursus Digitaal printen grootformaat

  06 november 2013

  Speciaal voor medewerkers die (gaan) werken met groot formaat printers heeft GOC in samenwerking met Canon de cursus Digitaal printen grootformaat ontwikkeld.

 • Grafimedia in cijfers 2013 is uit!

  01 november 2013

  In grafimedia in cijfers wordt de invloed van de huidige economische ontwikkelingen op de grafimediabranche inzichtelijk gemaakt.

 • CreAwards: erkenning voor leren in de creatieve industrie

  15 oktober 2013

  Komend voorjaar worden ze weer uitgereikt: de CreAwards. Prestigieuze prijzen voor erkende leerbedrijven én professionele praktijkopleiders die bijzonder goed werk verrichten op het gebied van leren in de praktijk.

 • Opleiding procesoperator druktechniek

  13 september 2013

  Speciaal voor gediplomeerde medewerkers aan druk- of printmachines in rotatieoffset, vellenoffset, rotatieflexodruk, rotatiediepdruk of digitale printtechniek gaat dit najaar de cursus procesoperator druktechniek van start. Deze zesdaagse opleiding sluit naadloos aan op de certificerende beroepsopleidingen van GOC.

 • Nieuw in ons cursusaanbod: inspiratiesessies diensteninnovatie

  10 september 2013

  GOC ondersteunt bedrijven die creatiever en innovatiever willen worden. In samenwerking met Ideate laten we producerende en dienstverlenende bedrijven en organisaties in de creatieve economie kennismaken met de mogelijkheden van Service Design en Business Model Innovation. Service Design richt zich op inspirerende en creatieve manieren en methodes om nieuwe inzichten te krijgen en op basis daarvan te innoveren. Business Model Innovation richt zich op de zakelijke kant van innovatie.

 • Een visuele reis door de creatieve industrie

  04 september 2013

  De creatieve industrie is erg breed en divers en wordt vertegenwoordigd door diverse branches. De vraag die zich dan ook vaak opdringt is: wat is die hele creatieve industrie nou eigenlijk?

 • Een trendy app voor je iPad

  03 september 2013

  Elk jaar wordt onze Trends uitgave enthousiast ontvangen door mensen binnen en buiten de creatieve industrie. Dit jaar hebben wij vanwege de grote belangstelling, naast de nieuwe webpagina, voor de iPad liefhebbers een interactieve Trends app ontwikkeld.

 • Moderne parkeergarage dankzij creatieve studenten

  30 augustus 2013

  Dankzij de unieke samenwerking tussen de gemeente Zwolle, Cibap vakschool voor verbeelding en Landstede voldoet de parkeergarage Diezerpoort weer aan de eisen van deze tijd.

 • Kamerleden op werkbezoek bij GOC

  16 augustus 2013

  VVD woordvoerders Anshouska Schut-Welkzijn en Cora van Nieuwenhuizen en SBB bestuurslid Ria van ’t Klooster liepen donderdag 15 augustus een ochtend mee met een bedrijfsadviseur van GOC.

 • GOC gallery - doe ook mee!

  07 augustus 2013

  De creatieve industrie groeit enorm. De mensen die werken in onze branche zijn de motor van deze groei. Zij maken prachtige dingen die de beleving prikkelen. En daar is GOC trots op! Trots die we laten zien in onze nieuwe huisstijl. Ook jij kunt een bijdrage leveren aan onze nieuwe huisstijl. Hoe? Door beelden aan te leveren voor onze GOC gallery.

 • Trends roadshow 2013 succesvol afgesloten

  28 juni 2013

  Naar aanleiding van de uitgave Trends 2013 is GOC op zes verschillende evenementen geweest met de Wave of Trends: sessies waarin we op zoek gingen naar kansen die de trends de betreffende branches bieden.

 • scholenproject ‘Peter de Grote als mbo-student’

  25 juni 2013

  Op maandag 1 juli organiseert de Hermitage Amsterdam een grote bijeenkomst over Nederlands vakmanschap met mbo-scholen, ondernemers, studenten en genodigde pers. Tijdens de bijeenkomst zal mevrouw Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de bijzondere scholenexpositie ‘Peter de Grote als Mbo student’ feestelijk openen en de resultaten van een landelijke enquête over innovatie in vakmanschap in ontvangst nemen.

 • geslaagde creative facilitation dag

  20 juni 2013

  Onder de naam Creative Facilitation vertoefden vrijdag 14 juni 35 studenten van de opleiding industrieel ontwerpen van de TU Delft in het trainingscentrum van GOC. Op hun eigen creatieve wijze hebben ze oplossingen bedacht voor verschillende bedrijfsvraagstukken.

 • Mediapark Jaarcongres 2013

  13 juni 2013

  Op 20 juni wordt het Mediapark Jaarcongres (MPJC) in studio 21 op het Media Park in Hilversum gehouden.

 • project gericht op scholing van werkenden van start in Limburg

  13 juni 2013

  Op 1 juni is het project MKB MACH3 van start gegaan. Dit project van MKB-Limburg/Ondernemend Limburg en de Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven richt zich op MKB-bedrijven in Limburg en heeft als doel om bedrijven extra kansen te geven om medewerkers bij te scholen.

 • wave of trends op inct uitgeverij diner

  10 juni 2013

  Op 19 juni aanstaande vindt het Inct diner voor de uitgeverijbranche plaats. Professionals in de uitgeverijwereld worden van harte uitgenodigd om kennis te komen maken met vakgenoten onder het genot van een goed diner. Voorafgaand aan het diner presenteren Hermien Mijnen (GOC) en Dennis Luijer (JAM Visueel Denken) de Wave of Trends.

 • 40% zomerkorting op cursussen

  07 juni 2013

  GOC biedt deze zomer verschillende cursussen aan met 40% zomerkorting. Binnen de kortste tijd ben je weer helemaal op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de verschillende Adobe pakketten, webdesign, vormgeving of grafimedia technieken.

 • foto's & films Praktijkopleidersbijeenkomst / CreAwards

  06 juni 2013

  Op 23 mei vonden in het Muziektheater in Amsterdam aansluitend de Praktijkopleidersbijeenkomst en de uitreiking van de CreAwards plaats. Op www.creawards.nl staan de beelden.

 • sfeerimpressie What Design Can Do

  24 mei 2013

  Op 16 mei 2013 vond het tweede evenement in de creatieve industrie plaats waarbij GOC en Jam met de Wave of Trends aanwezig waren, dit keer in de designsector op het What Design Can Do event in Amsterdam.

 • Winnaars CreAwards bekend!

  23 mei 2013

  CreAwards voor Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider 2013 uitgereikt! CreAwards is dé erkenning voor praktijkleren in de creatieve industrie. Elk jaar worden de CreAwards uitgereikt uit voor de Beste Praktijkopleider en het Beste Leerbedrijf.

 • Praktijkopleidersbijeenkomst 2013

  14 mei 2013

  Stagiairs die zich als een vis in het water voelen bij jou als praktijkopleider. Met die insteek organiseren we een aanstekelijke sessie over het enthousiasmeren van jongeren en het inbrengen van speelse elementen in de praktijk. Want leuk werk motiveert en het levert positieve en vernieuwende inzet op.

 • Geslaagde afsluiting 'van Passie tot Promotie' seminars

  29 april 2013

  Op dinsdag 23 april werd het laatste seminar in de van Passie tot Promotie reeks georganiseerd. Tussen november 2012 en april 2013 vonden in totaal 5 seminars plaats op verschillende locaties, waarbij het boek Van Passie tot Promotie als leidraad diende. Met Erik Stevens als dagvoorzitter en experts op het gebied van de verschillende thema’s als gastsprekers werd gedurende de seminars ingezoomd op de P's uit de nieuwe marketingmix in dit boek.

 • A wave of trends

  25 april 2013

  Download hier de samenvatting van de zes trends die Hermien Mijnen en Dennis Luijer presenteren in hun sessie 'a wave of trends'.

 • Onderzoek naar interactief adverteren

  17 april 2013

  Voor de 2e maal heeft CBS Outdoor een grootschalig Europees onderzoek verricht om meer inzicht te geven over de interactieve consument.

 • C3 werkt! als goed voorbeeld in het sociaal akkoord

  15 april 2013

  Het Kabinet en sociale partners zijn het eens geworden over een mix van maatregelen om economisch herstel op korte termijn te stimuleren en de arbeidsmarkt aan te passen aan de wensen en eisen van de 21e eeuw.

 • Vink Bouw en Kathy Uding Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider 2012

  15 april 2013

  Op 8 april 2013 hebben Vink Bouw Nieuwkoop en Kathy Uding van Cosmo Hairstyling in Utrecht de Prijs Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van Nederland 2012 gewonnen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij BMW Dealer Breeman in Rotterdam-Zuid werden de namen van de winnaars bekend gemaakt.

 • Geslaagde derde editie Web to Print event!

  11 april 2013

  Woensdag 10 april stond Veenendaal in het teken van Web to Print. Voor de derde keer sloegen CMBO, GOC, KVGO en Scriptworx de handen ineen voor de organisatie van een drukbezocht W2P2013. ‘W2P: de weg naar marktaandeel’ was het thema voor deze bijeenkomst met informatiemarkt.

 • Genomineerden CreAwards 2013 bekend!

  28 maart 2013

  In de afgelopen maanden hebben bedrijven, scholen, stagiairs en bedrijfsadviseurs wederom hun favoriete leerbedrijven én praktijkopleiders voorgedragen voor de CreAwards. Een erkenning voor bedrijven en opleiders, die met toewijding studenten in de creatieve industrie op weg helpen naar een plek op de arbeidsmarkt.

 • Ontdek het best bewaarde geheim van werkend Nederland

  25 maart 2013

  Het kabinet Rutte-Asscher is van plan 80% te bezuinigen op het budget voor de Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De gedachte is dat hun wettelijke taken worden herverdeeld over het ene landelijke kenniscentrum dat overblijft en de roc’s. Een bezuiniging in die omvang betekent echter dat de taken die de kenniscentra nu uitvoeren niet meer op voldoende niveau kunnen worden uitgevoerd, door wie of welke instantie ook. Dat schaadt de kwaliteit van het beroepsonderwijs.

 • Boodschap Ja-maar show slaat aan bij KVGO-leden

  19 maart 2013

  Sociale innovatie. Wat bedoelen we daar mee? Uitgebreide rapporten zijn beschikbaar, maar GOC, KVGO en FNV Kiem kiezen voor een andere aanpak. De KVGO-leden en hun medewerkers in het zuiden van het land kregen op donderdag 14 maart een ‘omdenksessie’ van de heren van ‘Ja-maar’ gepresenteerd.

 • Web2Print: de weg naar marktaandeel

  22 februari 2013

  10 April 2013 staat Veenendaal in het teken van Web To Print-trends en -oplossingen. ‘W2P: de weg naar marktaandeel’ is het thema voor de bijeenkomst met informatiemarkt. Hier zoomen we verder in op MRM (Marketing resource Management). Ofwel, de verschuiving van web to print als tool in de grafimediabranche, naar een marketingtool voor corporate en 'MKB-plus' bedrijven om druk- en printwerk efficiënt in te zetten.

 • Innoveer jij sociaal mee?

  21 februari 2013

  Veel bedrijven onderschatten het belang van investeren en innoveren op het gebied van menselijk gedrag en organisatie van werk. In deze veranderende economie is innovatie een prioriteit voor veel bedrijven maar men denkt bij innoveren nog te vaak alleen aan technologie. grafimediabedrijven.

 • Creatieve industrie krijgt eigen O&O-fonds

  12 februari 2013

  De creatieve industrie heeft sinds 6 februari 2013 een eigen opleiding- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds): OCI. OCI brengt werkgevers, werknemers en zelfstandige professionals uit alle sectoren en branches van de creatieve industrie samen.

 • Onderhandelingsresultaat nieuwe CAO communicatiebranche

  28 januari 2013

  Werkgeversvereniging ICT, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie zijn een nieuwe CAO voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebrache (ICK) overeengekomen. De looptijd is 1 jaar, van 1 januari 2013 t/m 31 december 2013. De belangrijkste overeengekomen punten zijn: verhoging van het salaris met 1,25 %, de prestatiebeloning wordt verhoogt met 0,25% naar 2,3% en de eindejaarsuitkering is verhoogt van 1,435% naar 1,61%.

 • Per 1 januari 2013 nieuwe CAO dans

  28 januari 2013

  Per 1 januari 2013 is er een nieuwe cao voor dansers. De belangrijkste punten uit deze cao zijn: 1,2 % algemene loonsverhoging per 1 januari 2013, de eindejaarsuitkering van €400 blijft ongewijzigd, de sèjours zijn geïndexeerd (kleine kosten €4,21, lunch €12,79, diner €20,48 en avondcomponent technici €6,15) en de 24 uur onafgebroken rust voorafgaand aan een dienst van 14 uur in de arbeidstijd van technici vervalt.

 • 1% loonsverhoging voor werknemers Grafimedia CAO

  28 januari 2013

  Werknemers die vallen onder de Grafimedia CAO ontvangen per 1 januari 2013 een loonsverhoging van één procent. Daarnaast ontvangen de werknemers die het einde van hun salarisschaal nog niet hebben bereikt ook een standaardverhoging per 1 januari.

 • Kom in de CLOUD!

  18 januari 2013

  Tijdens de grafische vakbeurs op 22, 23 en 24 januari kun je even ontsnappen aan de drukte op de beursvloer door simpelweg de roltrap te nemen en je te laten inspireren in de CLOUD. Hier staat een enthousiast team klaar om jou als creatieve professional/ondernemer in hogere sferen te brengen. Het is namelijk dé plek voor inspiratie op toekomstgerichte thema’s.

 • Windkracht 10 van voren tijdens onze Ja-maar roadshow

  16 januari 2013

  Tijdens de grafische vakbeurs op 23 januari wordt er in het kader van het project sociale innovatie een spetterende Ja-maar roadshow georganiseerd. In deze twee uur durende show worden humor, cabaret, onderzoeksresultaten en praktijkgerichte oplossingen samengebracht. Deze roadshow is ongetwijfeld een must-see voor de innovatieve werkgever én werknemer!

 • Creatief product vraagt om nieuwe marketingmix

  18 december 2012

  Verkoop en marketing in de creatieve industrie werkt compleet anders dan in andere sectoren. Dat is de insteek van ‘van Passie tot Promotie’, een serie van vijf GOC-seminars die de creatieve sector helpt om hun marketing en verkoop naar een nieuw niveau te tillen.

 • Interwave Studios wint Best Original Gamedesign

  30 november 2012

  Erg bekend binnen de Nederlandse development community zijn ze (nog) niet, maar het zuid-Limburgse Interwave Studios leverde wel het beste oorspronkelijke gamedesign af met hun Nuclear Dawn. De mannen van Interwave zaten in Luxemburg, dus mocht hun publisher de award in ontvangst nemen — het eveneens Nederlandse Iceberg Interactive.

 • Dutch Game Awards 2012

  15 november 2012

  De vijfde editie van Dutch Game Awards vindt dit jaar plaats op donderdag 22 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort. GOC sponsort 3 awards.

 • Games for Health Europe

  18 oktober 2012

  Op 5 en 6 november is de Games for Health Europe conferentie terug in Amsterdam, in het Muziekgebouw aan 't IJ. Een samenkomst van dokters, gamers en developers. Allerlei mogelijke toepassingen van games in de zorg komen aan bod.

 • Praktijkopleidersbijeenkomst Amsterdam in beeld gebracht

  16 oktober 2012

  Van de GOC praktijkopleidersbijeenkomst is door MA studenten een sfeerimpressie gemaakt. Enthousiaste deelnemers delen ervaringen in de workshops WiFi-generatie en de DISC-gedragsstijlen.

 • Expertisemiddag kinder-apps

  24 september 2012

  Expertisemiddag kinder-apps donderdag 1 november in Amersfoort.

 • Internationale pitchwedstrijd voor Bosch Art Game

  14 september 2012

  Internationale game-ontwerpers ontwerpen spel over Jheronimus Bosch.

 • Cultuurbezuinigingen krijgen gezicht

  02 augustus 2012

  Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2013 aan 80 in plaats van 118 instellingen een meerjarige activiteitensubsidie.

 • De toekomst van gamen zit in de pc

  24 juli 2012

  De toekomst van gamen is te vinden in de PC. Vandaag de dag is het snelst groeiende platform opnieuw de pc, maar nu gaat het voornamelijk via abonnementen, micro-transacties en downloads.

 • Zes miljoen voor onderzoek door creatieve industrie

  20 juli 2012

  Er komt zes miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar innovatieve producten en diensten voor de creatieve industrie.

 • Prijs voor meest talentvolle student grafisch vormgeven

  20 juli 2012

  Shahnaaz Sedoc van Mediacollege Amsterdam wint Prijs voor meest talentvolle student grafisch vormgeven.

 • Masterclasses grafische techniek

  16 mei 2012

  Een van de nieuwste GOC-initiatieven op het gebied van kennisoverdracht en netwerken vormen de masterclasses over actuele vraagstukken in de grafische productietechniek.

 • Verslag symposium Kwaliteit Centraal!

  25 april 2012

  Met het symposium Creatieve mbo-opleidingen: kwaliteit centraal! van 9 maart werd een follow-up gegeven aan het themanummer van Cultuur + Educatie 'Creatieve opleidingen in het mbo: tussen talentontwikkeling en arbeidsmarkt' (maart, 2011).

 • MPJC2012: Hét media event van het jaar!

  05 april 2012

  Donderdag 21 juni zal het Media Park weer in het teken staan van innovatie, inspiratie en verrassende ontmoetingen.

 • W2P2012 bijzonder geslaagd!

  30 maart 2012

  Donderdag 29 maart vond het drukbezochte W2P2012 in Den Bosch plaats. Voor de tweede keer sloegen CMBO, GOC, KVGO en Scriptworx de handen ineen en organiseerden een web to print evenement.

 • Jeugdwerkloosheid stabiel in Nederland in 2011

  16 februari 2012

  In 2011 is het aantal bij UWV WERKbedrijf ingeschreven werkzoekende jongeren stabiel gebleven. Door de terugloop van vacatures dreigen tekorten aan stages en leerbanen in het mbo.

 • Feestelijke kick-off W2P2012

  10 februari 2012

  Tijdens de eerste beursdag van de Grafische Vakbeurs in Hardenberg is in de stand van GOC het startschot gegeven voor het Web to Print-event W2P2012. Iedereen kan zich vanaf dit moment hiervoor inschrijven via www.w2p2012.nl

 • Praktijkdeel offsettrainingen GOC bij Komori

  09 februari 2012

  Met ingang van dit jaar oefenen deelnemers aan de offsetcursussen van GOC de praktijk bij Komori in Utrecht. Het is de laatste fase van een actualiseringsslag die GOC met de offsettrainingen is gestart. Afgelopen jaar werden de cursussen inhoudelijk al compleet vernieuwd.

 • Genomineerden CreAwards 2012 bekend

  07 februari 2012

  In de afgelopen maanden hebben bedrijven, scholen, stagiairs en bedrijfsadviseurs voordrachten gedaan voor de titels ‘Beste Leerbedrijf’ en ‘Beste Praktijkopleider’.

 • Volop beweging bij GOC en C3 op grafische vakbeurs

  17 januari 2012

  Blijf bewegen! Dat is de boodschap die GOC en C3 meegeven op 7, 8 en 9 februari op de grafische vakbeurs in Hardenberg. Blijven bewegen is dé manier om de crisis te lijf te gaan.

 • SBB

  06 januari 2012

  Per 1 januari 2012 is de nieuwe stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven van start gegaan. Hierin werken het middelbaar beroepsonderwijs en het georganiseerd

 • GOC en Media Academie kiezen voor samenwerking

  22 december 2011

  Aanvullende expertise, kennis, diensten en branches. GOC en de Media Academie zien mogelijkheden voor samenwerking. De eerste stappen zijn gezet door het voeren van elkaars opleidingenaanbod.

 • Brandbrief creatieve industrie aan Minister OCW

  13 december 2011

  BNO, CMBO, CNV Media, FNV KIEM, KVGO, NUV, OCI, OSAT, Pragma, VEA en PIBN reageren scherp op het voornemen van de minister de opleidingsduur van mbo niveau 4 opleidingen te verkorten naar drie jaar.

 • Vereniging Grafimedia Netwerk opgeheven

  30 november 2011

  De vereniging Grafimedia Netwerk is eind 2007 opgericht met één doelstelling: het organiseren van een jaarlijkse informele bijeenkomst binnen de grafimediabranche als bindend element en ontmoetingsplaats van betrokkenen binnen en met deze branche.

 • Derby der lage landen

  17 november 2011

  Jos Teunen en David Benoit mochten op 10 november in het speelkaartenmuseum in Turnhout de spits afbijten met een duopresentatie, waarin de economische cijfers en de arbeidsmarkt van Grafisch België en Nederland met mekaar werden vergeleken.

 • Cursus Professioneel Praktijkopleiden gewonnen door

  15 november 2011

  Een jaar geleden introduceerde GOC het digitaal stageplan; een handige online tool om stagiairs te begeleiden en te beoordelen.

 • Inschrijving CreAwards weer geopend!

  14 november 2011

  CreAwards is dè erkenning voor praktijkleren in de creatieve industrie. Elk jaar reiken wij de CreAward uit voor de Beste Praktijkopleider en het Beste Leerbedrijf.

 • GOC en GRAFOC tekenen voor grensoverschrijdende sa

  17 oktober 2011

  Uitwisselen van kennis en ervaring, benutten van elkaars netwerk, delen van lesmateriaal, gezamenlijk ontwikkelen van promotie- en communicatiemiddelen en gezamenlijk projecten organiseren.

 • Haal jij het beste uit je stagiair?

  11 oktober 2011

  Twee jaar geleden heb je kennis kunnen maken met de ‘Generatie Einstein’ en hoe je met deze passievolle en ‘snelle’ generatie om kunt gaan.

 • Dag van de Stage

  28 september 2011

  Op dinsdag 4 oktober is het zo ver: de Dag van de Stage. Op deze dag kun je jouw stagiair(s) of iemand met een leerbaan eens in het zonnetje zetten.

 • Subsidie mogelijk voor advies over verbeteren arbe

  16 september 2011

  Werkgevers die de arbeidsproductiviteit in hun onderneming met behulp van een adviseur willen verhogen, kunnen tot 75 procent van de kosten tot maximaal 18.000 euro vergoed krijgen.

 • Hoe maak jij je publicatie geschikt voor mobile de

  14 september 2011

  Tablet-computers en smartphones vliegen de winkels uit. Met steeds weer nieuwe modellen steken de fabrikanten elkaar naar de kroon.

 • NLcreatief vervangt de Routekaart

  02 augustus 2011

  GOC heeft haar Routekaart met creatieve opleidingen een facelift gegeven. Via een op Google maps gebaseerde kaart navigeer je supersnel naar een creatieve opleiding op vmbo, mbo of hbo niveau.

 • CE Ondernemerschap

  25 juli 2011

  De CE Ondernemerschap beschrijft het ondernemerschap dat iemand nodig heeft om een eigen onderneming te starten en te runnen. Dit pakket van kwaliteiten, kennis en kunde is de basis van een onderwijsprogramma voor met name mbo-deelnemers.

 • Afkijken mag!

  14 juli 2011

  ‘Afkijken mag' is de sprekende titel van een nieuwe GOC-uitgave over leren en leerstijlen in het bedrijf.

 • Creatieve Toekomst?!

  11 juli 2011

  Kort en bondig kennismaken met 22 beroepen in de creatieve industrie. Die gelegenheid biedt het boekje Creatieve Toekomst?!

 • Kansen grijpen met C3!

  06 juli 2011

  Op 30 juni heeft Mobiliteitscentrum C3 voor mensen uit de grafimediabranche die al anderhalf jaar zonder werk zitten, een bijzondere dag in de Jaarbeurs Utrecht verzorgd.

 • Creative facilitation

  04 juli 2011

  Creative facilitation. Het zijn dé toverwoorden voor wie samen met anderen creatief wil zoeken naar innovatieve oplossingen.

 • Verdieping in het vakgebied

  01 juli 2011

  Twintig ervaren drukkers, allemaal werkzaam aan moderne, bijna volledig geautomatiseerde persen bij een grote industriële drukkerij.

 • Grafimedia in cijfers 2011

  27 juni 2011

  Een prachtige poster met een compleet en helder overzicht van de belangrijkste bedrijfstakcijfers van dit moment.

 • Geslaagde eerste editie Creative Trends 2011

  27 mei 2011

  Goede inhoudelijke workshops, ontspannen sfeer, lekker eten en een top locatie. Het was er allemaal tijdens de eerste editie van Creative Trends 2011.

 • Toe aan Vers Bloed?

  16 mei 2011

  Schrijf u in voor een jongerenvoucher van € 2.500! Na de succesvolle eerste tranche van de jongerenvoucher / Vers Bloed Cadeau met 66 jongeren die een werkplek vonden...

 • MPJC2011: hét media netwerkevent van het jaar!

  26 april 2011

  Het Mediapark Jaarcongres, de ontmoetingsplek voor de (cross)media sector, wordt dit jaar gehouden op 23 juni aanstaande.

 • GOC organiseert Creative Trends 2011

  01 april 2011

  De creatieve industrie is een van de belangrijkste sectoren in Nederland. Boordevol creativiteit, innovaties en snelle ontwikkelingen. Op 24 mei organiseert GOC Creative Trends in de Cruise Terminal in Rotterdam.

 • Victor van der Chijs aanjager creatieve industrie

  22 maart 2011

  Het Ministerie van Economische Zaken heeft negen boegbeelden uit het bedrijfsleven aangewezen om de overheidsinvestering van 1,5 miljard in de economie richting te geven.

 • Regiobijeenkomsten voor praktijkopleiders

  17 maart 2011

  Tijdens de praktijkopleidersbijeenkomsten gaan we op een verrassende en interactieve manier de wereld van leerstijlen in de spotlight zetten.

 • GOC op Grafische Vakbeurs Gorinchem

  23 februari 2011

  ‘Doe Een Wens'. Dat was het motto van GOC op de Grafische Vakbeurs in Gorinchem. Bezoekers konden een loopbaanwens doen voor zichzelf of voor een collega.

 • Succesvolle mobiliteitsmarkten

  08 december 2010

  Maandag 29 november 2010 in Woerden en woensdag 1 december 2010 in Zwolle organiseerde Mobiliteitscentrum C3 twee succesvolle mobiliteitsmarkten voor werkloze grafici.

 • EGF-subsidie voor de grafimediabranche!

  25 november 2010

  In december 2010 gaf het Europees Parlement haar formele akkoord voor ruim 10 miljoen euro voor omscholing van ontslagen werknemers in de grafimediabranche.

 • JDF Werkplaats 2010

  28 oktober 2010

  Na de demonstraties ("JDF in Action") in deze reeks nu aandacht voor het "oefenen" van het stap voor stap invoeren van orders en behandeling van drukwerkindelingen in het MIS.

 • GOC bestaat 85 jaar

  14 oktober 2010

  Onze roots liggen in de grafimedia en hebben zich daarna net als media en entertainment verbreed tot de Creatieve Industrie.

 • GOC schoolt drukkers

  23 september 2010

  Maar liefst 20 medewerkers van Roto Smeets Grafiservices in Eindhoven worden de komende negen maanden geschoold tot procesoperator druktechniek.

 • ODDW nu ook gericht op 18 plus

  21 september 2010

  De bestaande website www.ontdekdedrukwereld.nl is uitgebreid met een speciaal deel voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

 • Actie drukwerkinkoop levert veel reacties op

  15 september 2010

  Om onze vernieuwde cursus drukwerkinkoop onder de aandacht te brengen heeft GOC een wedstrijd georganiseerd.

 • Orde(r) op zaken

  07 september 2010

  Toenemende concurrentie en een veeleisender klant maken dat van de moderne ordermanager steeds meer wordt verwacht. Commerciële en adviserende vaardigheden bijvoorbeeld.

 • Leerlingen lichten grafische ondernemers voor

  19 augustus 2010

  Hoe zit het beroepsonderwijs eigenlijk in elkaar? Wat kunnen we als werkgevers in de grafimedia met vmbo'ers en mbo'ers? Wat houdt het in om stagebedrijf te zijn?

 • Impressie regiobijeenkomsten voor praktijkleiders

  04 juni 2010

  In dit nieuwsbericht treft u een aantal video/sfeer impressies aan van de workshop FISH! die de afgelopen maanden in diverse regio's gehouden is.

 • Erik Stevens nieuwe bestuursvoorzitter GOC

  28 mei 2010

  Na 18 jaar voorzitterschap neemt Wim Visser afscheid van de besturen van GOC en VBGI. 1 mei 2010 droeg hij de voorzittershamer over aan Erik Stevens.

 • FISH! voor praktijkopleiders smaakt naar meer!

  28 mei 2010

  "Inspirerend, creatief, motiverend!" zijn de enthousiaste reacties op de praktijkopleidersbijeenkomst van afgelopen donderdag in Hoofddorp.

 • Ontwerpwedstrijd GOC

  26 april 2010

  GOC organiseerde samen met House of Media een ontwerpwedstrijd voor een paginagrote visual. De opdracht was om een advertentie op te stellen voor cursussen DTP, Vormgeving en Webdesign.

 • CreAwards 2010

  23 april 2010

  Op 20 april reikte GOC in film-, congres- en expocentrum CineMec in Ede de CreAwards 2010 uit. De nieuwe prijzen zijn de opvolgers van de GrafimediaMasters...

 • Op zoek naar 't wow effect van opleiden

  23 maart 2010

  Geef het gros van de mensen de keuze tussen zak geld of een opleiding en ze kiezen voor het eerste. Terwijl opleiden een middel is om verandering binnen het bedrijf...

 • StandFlex-2007 Voorjaarsseminar

  17 maart 2010

  Op woensdag 31 maart worden tijdens het voorjaarseminar van "StandFlex-2007" de ontwikkelingen van het afgelopen half jaar getoond.

 • VMBO docenten ontdekken de drukwereld

  12 maart 2010

  Op woensdagmiddag 3 maart heeft een groep geïnteresseerde vmbo grafimedia docenten een bedrijfsbezoek gebracht aan De Persgroep Printing Amsterdam.

 • DGA leden kiezen nieuwe bestuurders

  DGA (Dutch Games Association) leden kiezen nieuwe bestuurders.

 • Een blik in de toekomst met Renée van Zon

  Talentsupporter Renée van Zon is in het leven geroepen om je een beeld te geven van de 10 toekomstige topfuncties in de media- en communicatiebranche. Renée is werkzaam als Talent Supporter in de media- en communicatiesector.

 • De GOC Gallery: mooie kansen voor creatief talent!

  Onze talenten in de creatieve industrie maken prachtig werk en daar zijn wij trots op! Zo trots dat we creatievelingen de mogelijkheid bieden om hun werk in de gallery op onze goedbezochte website te profileren.

 • Mediapark Jaarcongres ‘Oog voor het scherm’

  Op 9 juni vindt de derde editie van het Mediapark Jaarcongres (MPJC) plaats dat in het teken staat van ‘oog voor het scherm'...

 • Examinering van keuzedelen en de zak-slaag regeling

 • Digitalisering zet grafische sector onder druk

  UWV heeft een arbeidsmarktbeschrijving over de grafische sector gepubliceerd. De werkgelegenheid daalt sinds de jaren negentig en is versneld door de economische crisis. Het sectorplan biedt werkloze of met ontslag bedreigde grafici van werk naar werk begeleiding binnen en buiten de branche via loopbaancentrum C3 werkt!.

 • Kwalificaties voor experiment met cross-over in mbo

  Door de minister is het experiment cross-over gelanceerd. De kwalificaties voor dit cross-over experiment is in een ontwerpbesluit vastgelegd. De hoofdpunten zijn op een rijtje gezet, evenals de antwoorden op de Kamervragen.

 • Speerpunt onderwijsontwikkeling en organisatiebeleid: GOC sluit aan bij insteek practoraten

  Een van de speerpunten waar het bij GOC om draait, is onderwijsontwikkeling en - onderzoek. Daarom nemen wij deel aan en ondersteunen wij practoraten. Een horizontale beroepskolom bestaande uit mbo-docenten, mbo-studenten, het werkveld en onderzoeksinstituten, waarin betrokkenen zelf experimenteren.

 • Vmbo studenten kiezen verbrede keuzerichting Grafische Technieken

 • W2P2016 event: The Future of Printing - 13 oktober

 • Meer grip op colormanagement

  Kleur speelt een hoofdrol bij het verkopen van planten en bloembollen. Elburg-Smit, drukker van verpakkings- en promotie materialen voor de botanische sector, zoekt daarom steeds naar manieren om colormanagement naar een nog hoger niveau te tillen.

 • Overzicht subsidieregelingen 2018 beschikbaar

 • Unieke kans om een vliegende start te maken met duurzame inzetbaarheid

  Hoe haal je meer uit je eigen mensen en zorg je dat ze fit, gemotiveerd en vakbekwaam blijven. Steeds meer grafimediabedrijven onderkennen de urgentie om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Krapte op de arbeidsmarkt, de hoge gemiddelde leeftijd van medewerkers en het langer door moeten werken spelen een belangrijke rol. Onder de naam Create your future biedt het A&O Fonds Grafimediabranche subsidie op twee programma's: Toekomstgericht scholen en Duurzaam inzetbaarheid op maat.