Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

leerbedrijf worden

De continuïteit van iedere bedrijfstak staat of valt met de instroom van jonge vakmensen. In het middelbaar beroepsonderwijs, dat hen klaarstoomt voor een loopbaan in de creatieve industrie, spelen stages een belangrijke rol. Om deze stages tot een succes te maken, zijn voldoende én goede leerbedrijven nodig. Bedrijven waar leerlingen professioneel begeleid worden door een inspirerende praktijkopleider. Waar leerlingen kunnen leren en werken in de beroepspraktijk en een goed beeld krijgen van wat er van hen wordt verwacht. Jouw bedrijf?

Voordelen van een erkend leerbedrijf

 • Een prima manier om een leergierige en gemotiveerde arbeidskracht in huis te halen. Veel leerlingen gaan na hun opleiding aan het werk bij hun stagebedrijf.
 • Leerlingen hebben vaak een frisse kijk op je bedrijf en brengen actuele kennis en nieuwe inzichten binnen het bedrijf.
 • Het is een uitstekend alternatief voor werving en selectie van nieuwe medewerkers.
 • Een leerling kan een belangrijke opdracht voor je doen waar je zelf geen tijd voor heeft. 
 • Leerlingen wisselen ervaringen met elkaar uit. Hierdoor kun je je aantrekkingskracht als werkgever vergroten.
 • Je hebt beginnende professionals in huis tegen aantrekkelijke vergoedingen.
 • De status van ‘Erkend Leerbedrijf' geeft je onderneming een positieve uitstraling.
 • Je zorgt ervoor dat enthousiaste, talentvolle jongeren behouden blijven voor de branche. Daarnaast geef je ze de kans om werkervaring op te doen.

Waar moet het bedrijf aan voldoen?

Een voorwaarde om mbo-leerlingen te kunnen opleiden, is dat GOC je bedrijf erkent als leerbedrijf. Daarvoor is het nodig dat je ons laat zien dat je bedrijf bereid en in staat is om een leerling een goede stageplaats te bieden. Wij letten daarbij op de volgende, landelijk gehanteerde, criteria:

 • Het leerbedrijf kan een leerling een goede en veilige werkplek bieden die aansluit bij de opleiding die hij volgt. De leerling moet bij het leerbedrijf het beroep kunnen uitoefenen waarvoor hij in opleiding is, met de werkprocessen en werkzaamheden die daarbij horen.
 • In het leerbedrijf is een praktijkopleider aanwezig die de eisen kent die de opleiding stelt en de leerling goed kan opleiden en coachen.
 • Het leerbedrijf is bereid om regelmatig contact te onderhouden met de school van de leerling over het verloop van het praktijkleren. 
 • Het leerbedrijf leidt gestructureerd op en er wordt gebruikt gemaakt van een stageplan. 
 • Het leerbedrijf maakt tijd, ruimte en middelen vrij voor het praktijkleren. 
 • Het leerbedrijf gaat akkoord met de vermelding van de bedrijfsgegevens in het openbare Register leerbedrijven.

Aanmelden als leerbedrijf

Dat kan via SBB op www.s-bb.nl

Fiscale voordelen voor leerbedrijven

Met ingang van 1 januari 2007 zijn er diverse categorieën werknemers en leerlingen waarvoor je afdrachtvermindering onderwijs (WVA-onderwijs) kunt aanvragen. Lees meer over de WVA-onderwijs.

Meer weten over mbo-opleidingen?

Hier vind je alles wat je wilt weten over mbo-opleidingen. Op NLcreatief vind je alle mbo-opleidingen in de creatieve industrie.

Meer weten over praktijkleren?

Voor al je vragen over leerbedrijf worden en over praktijkleren kun je contact opnemen met je bedrijfsadviseur van GOC.

vmbo- en mbo-leerlingen over leren in de praktijk