Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

competentiegericht onderwijs

Samen met het bedrijfsleven heeft het onderwijs onderzocht wat een Mbo-leerling moet kunnen en weten als hij zijn diploma haalt. Vervolgens zijn daar de nieuwe opleidingen op afgestemd. In het competentiegericht onderwijs ligt het accent op het leren uitvoeren van realistische en herkenbare (kern)taken die nodig zijn om op de werkvloer in een bepaalde functie uit de voeten te kunnen. Leerlingen maken intensief kennis met de praktijk en worden uitgedaagd om hun vaardigheden, kennis, houding en inzichten te combineren. Leerling leren om samen te werken, eigen verantwoordelijkheid te nemen, hun werk goed te organiseren, met klanten om te gaan en problemen voortvarend aan te pakken. Leerlingen worden gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen, nu en in de toekomst!

Nieuwe generatie leerlingen
Resultaat van het competentiegericht onderwijs is dat je andere leerlingen op de werkvloer krijgt:

  • Leerlingen zijn beter voorbereid op de praktijk. Dit komt onder andere doordat de praktijk verweven zit in de hele opleiding. Leerlingen doen in de klas echte opdrachten, gaan regelmatig de praktijk in of krijgen les van gastdocenten uit de praktijk.
  • Leerlingen zijn gestimuleerd om initiatieven te nemen en keuzes te maken in hun eigen opleiding en loopbaan. Bijvoorbeeld door het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan.
  • Leerlingen hebben geleerd wat zelfstandig en ondernemend werken is en hoe je goed samenwerkt.
  • Leerlingen zijn gewend om regelmatig te reflecteren over de manier waarop ze hun werk doen.
  • Leerlingen beschikken over vakkennis, hebben vaardigheden opgedaan én zijn getraind in de juiste beroepshouding.

Meer weten over competentiegericht onderwijs?
Klik hier voor algemene informatie van GOC
Klik hier voor algemene informatie van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen