Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

BOL en BBL

Een leerling kan een Mbo-opleiding voor de creatieve industrie op twee manieren volgen: via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) of via de Beroepsopleidende Leerweg (BOL). Beide leerwegen leiden op voor dezelfde diploma's.

Beroepsbegeleidende Leerweg
leerlingen zijn primair werknemer van een bedrijf dat hun opleiding verzorgt. Gemiddeld één dag per week gaan zij naar school om aanvullend onderwijs te volgen. Deze manier van leren werd vroeger ‘Leerlingwezen' genoemd.

Beroepsopleidende Leerweg
Leerlingen zijn de meeste tijd op school en lopen (verschillende) stages in leerbedrijven.

Een BBL-leerling aannemen
Met een leerling die de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgt sluit je een arbeidovereenkomst af. De medewerker komt dan bij jouw bedrijf in dienst en krijgt een salaris. Daarnaast sluit je een Praktijkovereenkomst (POK) af die door de school, de leerling, het bedrijf en GOC wordt ondertekend. Een POK en informatie hierover krijg je van de school.

Een BOL-leerling aannemen
Met een leerling die de Beroepsopleidende leerweg (BOL) volgt, sluit je alleen een praktijkovereenkomst af. Dit document ontvang je van de school en het wordt door de school, de leerling en het bedrijf ondertekend. De school kan je ook informeren over zaken als stagevergoeding, reiskostenvergoeding, verzekeringen enz.

Fiscale regelingen
Met ingang van 1 januari 2007 zijn er diverse categorieën werknemers en leerlingen waarvoor je afdrachtvermindering onderwijs (WVA-onderwijs) kunt aanvragen.