Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

praktijkopleider worden

Je leest hier onder andere hoe je praktijkopleider kunt worden en wat zijn rol is. Ook vind je hier praktische tips en een leuke test waarmee je kunt meten hoe goed je bent in jouw vak!

Praktijkopleider worden

De praktijkopleider vervult een cruciale rol in de opleiding van een leerling. Hij is in het bedrijf het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen en leert ze de fijne kneepjes van het vak.

Is praktijkopleider iets voor jou?

Herken jij je in de volgende uitspraken?

  • Ik vind het leuk om (jonge) mensen op de werkvloer te stimuleren in hun ontwikkeling.
  • Ik ben sociaal en onderhoud makkelijk relaties met verschillende soorten mensen.
  • Ik kan goed communiceren (luisteren, open vragen stellen, feedback geven).
  • Ik ben geduldig en geef niet snel op.Ik heb organisatietalent en kan goed plannen.
  • Ik volg ontwikkelingen binnen mijn vakgebied.Ik kom mijn afspraken na en hou anderen ook aan hun afspraken.
  • Het gaat me makkelijk af om kennis en ervaring over te dragen aan een ander.
  • Ik begrijp dat ik als praktijkopleider een voorbeeldfunctie heb.
  • Ik ben in staat om de nieuwsgierigheid van een leerling te prikkelen.
  • Het lijkt me leuk om de basistraining praktijkopleiders te volgen en om bijeenkomsten voor praktijkopleiders bij te wonen

Als jij je in (bijna) alle uitspraken hierboven herkent, dan is praktijkopleider iets voor jou!

Cursus Praktijkopleider

GOC biedt meerdere keren per jaar in diverse plaatsen in het land een cursus voor praktijkopleiders aan. In de training leer je kennis en vaardigheden waarmee je leerlingen in het bedrijf kunt begeleiden bij het leerproces, instructie kunt geven en kunt beoordelen. De training is bestemd voor iedereen die in het bedrijf verantwoordelijk is voor het begeleiden van leerlingen.

Bijeenkomsten voor praktijkopleiders: ook bij jou in de regio!

Als praktijkopleider ben je in het bedrijf de spil op het gebied van praktijkleren. Veel bedrijven hebben maar één praktijkopleider. Alleen in grotere bedrijven zijn doorgaans meerdere praktijkopleiders actief. Uitwisselen van ervaringen en profiteren van de kennis van collega's is er voor de meeste praktijkopleiders dan ook niet bij. Daarom organiseert GOC regelmatig regiobijeenkomsten voor praktijkopleiders. Bijeenkomsten waarbij we inzoomen actuele onderwerpen en waar je wordt geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van werken, leren en stages. Waar je ondersteuning kunt krijgen, vragen kunt stellen en waar alle ruimte is voor discussie. En de gelegenheid bij uitstek om te netwerken met collega's uit de branche.

Studenten van de MA Amsterdam hebben van de praktijkopleidersbijeenkomst in Amsterdam een sfeerimpressie gemaakt. De WiFi-generatie en gedragsstijlen volgens de DISC methode waren de workshop thema's van 2012.

Werken bij een erkend leerbedrijf

Een voorwaarde voor het opleiden van leerlingen in een bedrijf, is dat het bedrijf erkend is als leerbedrijf.

Meer weten? Bel GOC!

Wil je meer informatie over opleiden binnen het bedrijf ? Of over het vak praktijkopleider? Maak dan een afspraak met een adviseur van GOC. De bedrijfsadviseur komt graag bij je op bezoek.