Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

10 tips voor het evaluatiegesprek

Je stagiair verlaat het bedrijf op een gegeven moment en heeft véél indrukken opgedaan. Daarom is het goed om een evaluatiegesprek te houden. Maar hoe zet je dat op? Wat wil je van de leerling weten, wat kun je met alle verzamelde informatie? Tien tips van stagecoördinator Petra Schensema van het biofarmaceutische bedrijf Organon in Oss.

1. Doe meer aan het eind

Laat stagiairs aan het eind van de stage niet simpelweg hun bedrijfspasje inleveren en hun beoordelingsformulier komen aftekenen. Nodig hen uit om expliciet toe te lichten wat ze van hun stageperiode vonden. In grote bedrijven is het handig om een afspraak tussen de ‘onafhankelijke' stagecoördinator of p&o-functionaris en de leerling te plannen. In kleinere bedrijven kan de praktijkopleider zelf net wat verder gaan dan enkel een beoordelingsgesprek over het gedane werk op de eigen afdeling.

2. Heb het over andere zaken dan het werk en de stageopdracht alleen

Een afsluitend gesprek is dé gelegenheid om van alles te checken. Het gaat in dit geval niet alleen om het verrichte werk, maar vooral ook om allerlei organisatorische en sociale aspecten daaromheen. Wat kan er beter aan de stage? Waar is een stagiair tegenaan gelopen en heeft hij het daar met zijn stagebegeleider over gehad? Het is feedback over en weer.

3. Vraag gericht

Zorg dat je bruikbare informatie voor de toekomst uit het gesprek haalt. Wat is de stagiair tegengekomen, wat viel mee, wat viel tegen, wat heeft hij gemist, was de introductie over jouw bedrijf goed, hoe beviel de werkplek, waren de faciliteiten in orde, hoe was de begeleiding, heeft de leerling genoeg van het hele bedrijf gezien en geproefd?

4. Houd geen ultrakorte of ellenlange gesprekken

‘Vertel eens hoe het gegaan is' doet het altijd goed als openingszin. Sommige leerlingen zullen meteen losbarsten. Jonge mensen zijn over het algemeen heel open en direct. Bij sommige stagiairs zul je door moeten vragen. Neem geen genoegen met alleen ‘gaat wel'- of ‘ja'- of ‘nee'-antwoorden. Maar laat het eindgesprek ook niet té lang duren. Een half uur is voldoende.

5. Neem eerst het beoordelingsformulier nog even door

Het werkt ook goed om de stagiair te vragen of hij het eens is met alles op het beoordelingsformulier. Wat zegt deze beoordeling over hem? Waar komen die zesjes of lager vandaan? Waar moet de leerling aan gaan werken? Waar moet hij alert op zijn in een volgend bedrijf? Is er iets akeligs in zijn privé-leven voorgevallen? Om de stage met een goed gevoel af te sluiten, is het nuttig om dat soort zaken nogmaals de revue te laten passeren.

6. Geef informatie

Leg de leerling uit dat er nog veel meer kan bij je bedrijf. Licht de mogelijkheden voor vakantie- of uitzendwerk toe. Vraag of hij inmiddels een goed beeld heeft van wat hij later kan bij jouw bedrijf met zijn opleiding. Vertel hoe hij na het behalen van het diploma kan solliciteren en dat het wellicht handig is om contact te houden met de afdeling waar hij stage liep. Vraag of hij op de hoogte gehouden wil worden van de vacatures van het bedrijf. Informeer wat de leerling wil: doorstuderen, meteen solliciteren, in je sector werken of juist heel ergens anders.

7. Achterhaal waar de leerlingen op school behoefte aan hebben

Vraag aan de stagiair wat je bedrijf eventueel kan doen voor zijn school. Is er onder de leerlingen behoefte aan excursies, gastlessen, open dagen, fulltime of juist parttime stages? Is het bedrijf genoeg bekend op school en is de informatie over de beschikbare stages en de stageprojecten goed te vinden? Is de informatie voldoende helder?

8. Registreer alles

Houd een goed bestand bij van je oud-stagiairs en hun opmerkingen, wensen en mogelijkheden. Bij een vacature of bij tijdelijk werk kunt je snel kandidaten selecteren die jouw bedrijf, de mensen en het werk al kennen, en die je al goed in kunt schatten.

9. Geef nog een aardigheidje

Het gesprek is een prima manier om de leerling met een positief gevoel over je bedrijf te laten vertrekken. Hij voelt zich serieus genomen. Geef aan het eind nog een aardigheidje. Organon geeft momenteel een klokje in de vorm van een poppetje met het bedrijfslogo erop.

10. Onderneem actie

Bedenk wat je met de informatie uit het eindgesprek wilt. Vraag alleen dingen als je er ook iets mee gaat doen. Als veel stagiairs in hun eindgesprek aangegeven dat ze eigenlijk wel meer hadden willen zien van je bedrijf, organiseer dan af en toe eens een rondleiding voor stagiairs. Geven meerdere mensen aan dat de schrijfvaardigheid of basiskennis van stagiairs tekort schiet, koppel dat dan terug naar de opleiding. En gebruik vanzelfsprekend de verzamelde gegevens bij het vervullen van toekomstige vacatures.

Wie is Petra Schensema?

Petra Schensema werkt als stagecoördinator bij farmaciebedrijf Organon in Oss. Organon, onderdeel van Akzo Nobel, kent een jarenlange traditie als stagebedrijf. Per jaar lopen bij Organon in Oss (5.000 medewerkers in Nederland, wereldwijd meer dan 14.000 medewerkers) zo'n 170 stagiairs rond. Daar zitten veel studenten van laboratoriumopleidingen tussen, maar bijvoorbeeld ook ICT'ers- of secretaresses-in-spe. Schensema onderhoudt nauwe contacten met de onderwijsinstellingen. Voor elke stageplek wordt in principe een profielschets gemaakt. Schensema regelt, puzzelt en coördineert, zodat alle afdelingen de stagiairs krijgen die ze wensen. De jongeren komen via een sollicitatie op een geschikte stageplaats terecht met de juiste opdracht en de juiste begeleiding. Van de jaarlijkse instroom aan stagiairs komen er later gemiddeld zo'n 25 in dienst. Sinds een jaar of vijf worden gerichte eindgesprekken met de stagiairs gevoerd.

Bron: Praktijk, vaktijdschrift over Praktijkleren