Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

examinering

Beoordelen en adviseren over bestaande examenproducten
Veel onderwijsinstellingen hebben hun examenproducten al ontwikkeld. Toch kan er aanleiding zijn om deze producten nog eens een keer onder de loep te nemen.

GOC adviseert onderwijsinstellingen over examenproducten die in eigen beheer zijn ontwikkeld en doet zo nodig verbetervoorstellen.

Examenontwikkeling in route 2
GOC ontwikkelt naast onderwijs in opdracht van scholen ook examens voor de verschillende kwalificatiedossiers. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met scholen. GOC is daarbij geen examenleverancier, maar wij ontwikkelen de examens met de scholen conform route 2.

Waarom route 2?

Een onderwijsinstelling kan ervoor kiezen om zelf of samen met andere scholen een valide exameninstrument te construeren in route 2. Zie voor meer informatie: https://stichtingvalideringexamensmbo.nl zie het kopje route 2 zelf-construeren.
Er zijn verschillende redenen waarom je als onderwijsinstelling zou willen kiezen voor het ontwikkelen van je eigen valide examens in plaats van inkoop:
 • Je wilt graag een examen ontwikkelen dat volledig aansluit op het onderwijs van de onderwijsinstelling;
 • Je hebt een bepaalde visie op examinering en de in te kopen examens sluiten daar onvoldoende op aan;
 • Je wilt de examens als onderwijsinstelling graag in eigen beheer houden, je bent uiteindelijk ook zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de examens.

Als zij dat wil, kan een onderwijsinstelling voor bijna elke kwalificatie de keuze maken een examen te ontwikkelen conform route 2. Hier vind je de uitzonderingen daarop: https://stichtingvalideringexamensmbo.nl 

Waarom GOC?
GOC heeft een raamwerk voor een examenproduct ontwikkeld dat voldoet aan de eisen van de NORM, de eisen van het Onderzoekskader en de regels conform route 2, maar dat voldoende flexibiliteit en ruimte biedt voor eigen invulling van de scholen. Daarnaast heeft GOC bewezen kennis en vaardigheden in huis voor het ontwikkelen van kwalitatief goede en valide examens. Dit doen wij natuurlijk niet alleen, hiervoor maken wij graag gebruik van de kennis van jullie docenten. En wanneer wenselijk ontwikkelen we de examens in samenwerking met verschillende scholen.

Wij hebben ruime ervaring in de samenwerking met verschillende scholen, conform de regels van route 2 en weten daarom ook goed wat er allemaal verwacht wordt.

Daarnaast hebben wij een frisse blik en een open mindset, we zoeken naar de ruimte in de regels om het examen af te stemmen op de wensen van de onderwijsinstelling.

Opgeleverde examens
GOC heeft in samenwerking met verschillende scholen examens voor de volgende kwalificaties ontwikkeld:
 • Mediaredactiemedewerker
 • Mediavormgever
 • Mediamanager
 • Basismedewerker Sign
 • Allround medewerker Sign
 • Signspecialist
 • Basismedewerker DTP
 • Allround medewerker DTP
Externe validering
Als je als onderwijsinstelling een examen ontwikkeld in route 2 is, hoeft het examen niet meer door een externe partij gevalideerd te worden. Wel moet je kunnen aantonen dat je het examen hebt ontwikkeld conform de Norm en de regels van route 2. Hier bieden wij ondersteuning voor.

Wil je meer informatie over onze producten en/of diensten, neem dan contact op met
Annet Leeflang   (a.leeflang@goc.nl, 06-23202402)
Lise Daanen  (l.daanen@goc.nl, 06-47561114)
Tobi Boas  (t.boas@goc.nl, 06-33022056)