Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

KleurAls rood echt rood moet zijn of blauw echt blauw, dan is het handig de principes van colormanagement tot in de puntjes te beheersen.

Het nut van kleurbeheer
Ieder mens neemt een kleur anders waar, het is niet eenvoudig om te bepalen of er wel over de juiste kleur wordt gecommuniceerd. De reden hiervan ligt overigens niet alleen aan de werking van het oog, maar ook aan de ervaring met een bepaalde kleur. Denk aan culturele betekenissen van een kleur en het gevoel dat een kleur bij verschillende mensen opwekt. Als het bij de mens al niet eenvoudig is om de juiste kleur van een voorwerp te bepalen, hoe zit dat dan met de apparatuur die de kleur weergeeft? Het antwoord daarop is feitelijk pas gegeven in 1976 op het moment dat alle waarneembare kleuren zijn vastgelegd in een mathematische waarde. Vijfenveertig jaar eerder, in 1931, werd dit ook al gedaan. De nog steeds bekende Commission Internationale d’Eclairage (CIE) kende specifieke numerieke waarden toe aan de reacties van de gemiddelde menselijke waarnemer op verschillende golflengten van het licht (ofwel de kleuren die het menselijk oog kan waarnemen). Het CIE stelde een grafiek samen waarop de waarden van de kleuren waren af te lezen. De hoeveelheid rood staat hierbij op de x-as en de relatieve hoeveelheid groen staat op de y-as. De eerste Y geeft de helderheid van de kleur weer. Dit kleurmodel heet het CIE Yxy-model en vormt de basis voor het model dat we nu kennen: het CIE Lab-model.

De techniek van fotospectraalmeting is een belangrijk hulpmiddel bij standaardisatie volgens de norm ISO 12647. Dit hulpmiddel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bewaking van huisstijlen: ervoor zorgen dat de kleurweergave in alle communicatie uitingen hetzelfde is. We meten kleuren met een fotospectraalmeter om de kleurweergave op een objectieve manier te beoordelen. Worden de kleuren weergegeven zoals afgesproken met de opdrachtgever? Zijn er afwijkingen? Zo ja, vallen deze binnen de gestelde (ISO-)normen of moeten er aanpassingen plaatsvinden? Om dit te kunnen beoordelen, moeten de resultaten van de meting geïnterpreteerd worden. Meetgegevens kunnen bestaan uit getallen die op de display van het meetapparaat of op een monitor verschijnen. Bij veel systemen worden deze gegevens opgeslagen zodat ze later verwerkt kunnen worden tot een kwaliteitsrapport. Als de spectrale waarden op de juiste manier worden geïnterpreteerd, dan kan worden vastgesteld of er een afwijking in de inkt of het te bedrukken materiaal is. Het kan dan nodig zijn de inktgeving aan te passen, een ander materiaal te kiezen of zelfs de inktreceptuur te wijzigen.

Hoe krijg je de kleuren van het origineel zo perfect mogelijk in een reproductie?

Met colormanagement zorg je ervoor dat kleuren op een voorspelbare wijze worden overgedragen van het ene apparaat naar het volgende. Dit gebeurt op basis van een nauwkeurige beschrijving van het kleurgedrag van ieder apparaat. Bij elke overdracht worden de kleuren gecorrigeerd aan de hand van profielen. Bijvoorbeeld het omzetten van een digitale foto naar de afdruk van een foto in een tijdschrift. Colormanagement is de belangrijkste schakel tussen de vormgever, die bestanden aanlevert en de drukker die de eindproducten verzorgt. Het inrichten van een colormanagementworkflow betekent het zo voorspelbaar mogelijk vertalen van kleuren in de verschillende stappen van het print- en drukproces. ISO 12647 is een internationale norm voor het reproduceren van kleuren bij het gebruik van vierkleurendruk. Door te werken met ISO 12647 zorgen we ervoor dat het omzetten van kleuren van het origineel naar het eindresultaat door de gebruikers van deze norm op dezelfde manier gebeurt.

Ga aan de slag met KLEUR!
Wil je zelf aan de slag met kleur en de beheersing van kleur? GOC helpt je graag op weg. Wij helpen al meer dan 90 jaar organisaties als die van jou verder. Dit doen wij steeds vaker in-company, dan komen wij bij je langs wanneer dat past in jouw planning, werken we met jouw eigen apparatuur in jouw omgeving. Dat heeft zeker zijn voordelen!
Hier zijn een aantal mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken:

Volg de cursus Colormanagement, klik hier voor meer informatie. En lees hier de folder met het ervaringsverhaal van Drukkerij Elburg -Smit.
Of volg de workshop Kleurbeheer in elke printomgeving, klik hier voor meer informatie.
Of de training Fotospectraalmeting, klik hier voor meer informatie.

Maatwerktraining is altijd mogelijk. Ook kun je de cursus Colormanagement in Veenendaal volgen met bedrijven uit heel Nederland. Schrijf je direct in voor de cursus op dinsdag 23 mei.

Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Of wil je een afspraak om te praten over maatwerk? Bel dan direct met onze binnendienst medewerkers op 0318 - 539129 of mail naar binnendienst@goc.nl dan bellen zij je terug.