Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

tips en trucs talentontwikkeling

Een bedrijf is voortdurend in beweging. Dat is dus leren, leren en nog eens leren. Hoe zorg jij ervoor dat je mensen meegroeien met ontwikkelingen in hun vakgebied en het bedrijf?

 • Stimuleer dat medewerkers initiatieven nemen en nieuwe dingen ontdekken. Als medewerkers met een idee of voorstel komen, geef ze dan de kans en ruimte om dit verder uit te werken.
 • Als een medewerker een probleem voorlegt, vraag dan eerst hoe hij het zelf zou oplossen.
 • Zet nieuwe ontwikkelingen regelmatig als agendapunt op het werkoverleg. Welke interessante ontwikkelingen zijn er in het vakgebied? Wissel informatie en ervaringen uit.
 • Wees helder over bedrijfsdoelstellingen voor de komende jaren. Met welke ontwikkelingen krijgt het bedrijf te maken? Welke bijdrage verwacht je van je medewerkers? Welke bijdrage denken medewerkers te kunnen leveren? Waar lopen ze warm voor?
 • Stel binnen het managementteam een ‘ambassadeur' aan. Iemand die doordrongen is van de noodzaak van personeelsontwikkeling, die zich er hard voor maakt, de voortgang bewaakt en ervoor zorgt dat het niet verzandt.
 • Organiseer interne workshops of bijeenkomsten waar medewerkers kennis aan elkaar overdragen. Of nodig een leverancier uit om een presentatie te houden. Als een medewerker een cursus heeft gevolgd vraag hem dan om hierover een presentatie te geven aan collega's en ‘eye-openers' te delen. Organiseer gerichte kennisoverdracht door een ervaren medewerker iets te laten leren aan een junior medewerker (of andersom!).
 • Geef een medewerker een uitdagende opdracht die over de grenzen heen gaat van hun eigen werk.
 • Geef een groepje medewerkers de tijd en de ruimte om een suggestie te doen voor het probleem waar al tijden tegen aangelopen wordt. Of andersom: vraag ze om te analyseren waarom een bepaald project zo goed is verlopen. Wat waren de succesfactoren en wat kunnen we hier van leren?
 • Stel een bedrijfsopleidingsplan op. Voordeel hiervan is dat je gestructureerd opleidt met een duidelijk resultaat voor ogen.
 • Maak een studiefaciliteitenregeling met heldere afspraken. Wat voor opleidingen komen voor vergoeding in aanmerking? Welke studiekosten worden vergoed? In eigen tijd of in de tijd van de baas? Check ook de regels die in de CAO staan over scholingsbudget of diplomatoeslag.
 • Spreek medewerkers aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Ontwikkeling is namelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid en vereist een gezamenlijke inspanning van bedrijf en medewerkers. Je mag van medewerkers verwachten dat zij hun vakkennis op peil houden en nieuwe ontwikkelingen op de voet volgen.
 • Zorg dat je weet wat de drijfveren, persoonlijke ambities en interesses van medewerkers zijn. Observeer en ga in gesprek met medewerkers. Als een medewerker ergens aanleg voor heeft en dat met plezier doet, zal hij zich daar graag verder in ontwikkelen.
 • Bespreek op regelmatige basis met medewerkers hoe het gaat. Lopen ze op hun tenen of worden ze juist te weinig uitgedaagd? Door te luisteren naar deze signalen zullen medewerkers zich serieus genomen voelen en zich daardoor blijven inzetten.
 • Geef complimenten. Je laat hiermee zien dat je aandacht hebt voor je medewerkers. Zo voelen zij zich gewaardeerd en dat komt tot uiting in hun werk.
 • Houd rekening met de levensfase waarin een medewerker zich bevindt en de persoonlijke behoeften en kwaliteiten die daarbij horen.

Haal jij het beste uit je mensen?

Vul de korte vragenlijst in en ontdek of jij het beste uit je medewerkers haalt.

doe de test