Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

op talentenjacht!

Kies een baan waarvan je houdt en je zult nooit in je leven meer een dag hoeven werken. Confucius, filosoof uit het oude China, 551- 479 vChr) 

 

Leidinggeven aan talenten

Talent is niet iets van de ‘happy few'. Ieder mens heeft talenten. Het kan zijn dat iemand er niets mee doet of ze niet eens kent. De kunst is deze talenten te ontdekken en tot bloei te laten komen. Daar bloeit ook jouw bedrijf van op! Op jacht dus naar de talenten die het bedrijf nodig heeft en die nu nog onbenut in je medewerkers verborgen zitten!

Hoe pak ik dat aan?

 1. Wat heeft mijn bedrijf nodig; welke talenten zoek ik? 
 2. Talenten ontdekken
 3. Talenten benutten
 4. Talenten (verder) ontwikkelen
 5. Bied de juiste voedingsbodem
 6. Focus op wat goed gaat
 7. Jij bent het voorbeeld!

1. Wat heeft mijn bedrijf nodig; welke talenten zoek ik?

Een talent wordt pas een waardevol talent als het bijdraagt aan de bloei van het bedrijf. Heb dus scherp in beeld wat je doelen en mogelijkheden zijn. Wat zijn je verwachtingen van de medewerkers? Welke competenties hebben ze nodig en wat voor types zijn het bij voorkeur? Wat zijn in jouw ogen ‘de toppertjes'?
Nu kun je op talentenjacht gaan in (en buiten) het bedrijf. Maar: vermijd tunnelvisie! Talenten benutten betekent ook open staan voor nieuwe kansen en mogelijkheden.

2. Talenten ontdekken

Leg je oor te luister bij de mensen in je bedrijf. Praat met hen niet alleen over werk maar ook over wat ze na werktijd doen.
Vragen die je kunt stellen zijn:

 • Als je moe bent, welke werkzaamheden gaan je dan nog steeds goed af? Wat vind je nog steeds leuk om te doen? 
 • Waar ben jij echt goed in en zou je nog verder willen ontwikkelen?
 • Wat waarderen anderen het meest in jou? Waarvoor krijg je weleens complimenten?

Let ook goed op hoe mensen het vertellen. Praten mensen enthousiast, gaan de ogen glimmen? Dan heb je een talent te pakken! Bedenk ook dat veel mensen zich niet zo bewust zijn van hun talenten.

<naar boven>

3. Talenten benutten

Als in jouw bedrijf veel talent onbenut blijft, laat je kansen liggen.
Ontdek je weer een talent, dan is de vraag hoe je dat kan inzetten. Waar in het bedrijf kan het talent worden benut? Dit is maatwerk en vraagt om creativiteit. Enkele vragen om bij stil te staan:

 • Zit iedereen op de juiste plek? 
 • Kun je medewerkers met verschillende talenten meer met elkaar laten samenwerken, zodat iedereen kan doen waar hij goed in is?
 • Kun je functies van medewerkers aanpassen zodat je meer rendement kunt halen uit hun talenten?

Zijn er geen doorgroeimogelijkheden binnen je bedrijf? Bekijk dan de mogelijkheden buiten het bedrijf. Langdurig onder niveau werken is slechter voor de prestaties dan erboven.

4. Talenten (verder) ontwikkelen

Als je medewerkers stimuleert om hun talenten te ontwikkelen, dan levert dat een ‘win-win situatie' op. Voor de medewerker omdat hij zich (verder) kan ontwikkelen in iets waar hij aanleg voor heeft en wat hij leuk vindt om te doen. Voor het bedrijf omdat je daardoor over gedreven, vakbekwame mensen beschikt. Mensen die werk doen dat goed aansluit op hun talenten, zijn minder snel geneigd buiten de deur te solliciteren, zijn minder vaak ziek en lopen minder kans op een burn-out etc. Er zijn veel manieren om het leerklimaat in je bedrijf te versterken. 

<naar boven>

5. Bied de juiste voedingsbodem

Talenten ontwikkelen zich niet vanzelf. Een medewerker moet durven, gemotiveerd zijn en de mogelijkheden hebben. Maar zonder een goede voedingsbodem lukt het niet. De omgeving kan er door negatieve reacties (‘zo doen we dat hier niet', ‘waar bemoei je je mee), vastgeroeste procedures en weinig vertrouwen, aan bijdragen dat mensen ver onder hun niveau werken. Hun talenten verdwijnen in de onderste bureaulade. Maar waar de medewerker wordt gestimuleerd, gewaardeerd en uitgedaagd, leidt dat tot creativiteit, enthousiasme en nieuwe initiatieven. Het talent bloeit op en groeit!

Haal dus regelmatig de bezem door je organisatie. Probeer met elkaar in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden te denken en geef iedereen de kans om met constructieve oplossingen te komen als er problemen zijn.

6. Focus op wat goed gaat

Het is makkelijker, leuker en effectiever om die competenties te verbeteren die je al goed liggen. Toch wordt in bedrijven veel tijd besteed aan wat niet zo goed gaat.
Denk daarom vaker na over alternatieven. Is het misschien mogelijk dat een collega een aantal werkzaamheden overneemt of ondersteuning biedt? Is het echt cruciaal voor de functie dat de medewerker alle competenties goed beheerst? Besteed tijdens functioneringsgesprekken en werkoverleg vooral aandacht aan de werkzaamheden die goed gaan. Wat zijn de sterke kanten van de medewerker? Hoe kun je deze sterke kanten nog verder ontwikkelen en nog beter benutten in het bedrijf?

<naar boven>

7. Jij bent het voorbeeld!

Je gaat op talentenjacht en wil dat je medewerkers al hun talenten inzetten voor het bedrijf. Bedenk dan dat je zelf het lichtende voorbeeld bent.
Neem het lijstje ‘welke talenten zoek ik' er nog even bij: pas je zelf in het profiel en ben je het praktische, wandelende voorbeeld van dit gedrag? Prima, want ‘goed voorbeeld doet goed volgen'!
Op jouw beurt heb je ook inspiratie, voorbeelden en handreikingen nodig. Doe daarom af en toe een opleiding en sluit je aan bij netwerken waarin je kunt leren van collega's.

Haal jij het beste uit je mensen?

Vul de korte vragenlijst in en ontdek of jij het beste uit je medewerkers haalt.

doe de test