Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Ordermanager

Cursusduur en studiebelasting: 13 dagen
Toetsing en afsluiting: Branche erkend certificaat
Bestemd voor: De opleiding richt zich op zowel zittende als aankomende ordermanagers, trafficmanagers, projectmanagers, binnendienst medewerkers en medewerkers sales & customer services in de creatieve industrie.
Kosten: € 4.535,00 (excl. btw)

De ordermanager heeft een zeer breed takenpakket en fungeert als de 'spin in het web' van een organisatie. Hij heeft contact met klanten, leveranciers en collega's. De ordermanager is verantwoordelijk voor het verloop van het hele proces van vraag van de klant tot nazorg. Deze functie vraagt niet alleen om technische kennis. Ook communicatieve en commerciële vaardigheden, planning en projectmanagement zijn essentiële bagage voor deze functie. In deze opleiding voor projectmanagement en ordermanagement leer je omgaan met alle aspecten van ordermanagement waarbij de nadruk ligt op druktechniek en papieren uitingen.

Doel
Deze opleiding gaat dieper in op de drie basisvaardigheden waarover een ordermanager moet beschikken:
 • Techniek
 • Commerciële en communicatieve vaardigheden
 • Planning, projectmanagement en leidinggeven

In dezeopleiding voor projectmanagement en ordermanagement wordt gerichte theoretische kennis vertaald naar de werkvloer. Er wordt gewerkt met oefeningen die goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Na afloop ben je in staat om commerciële kansen beter te signaleren en te benutten. Je kent de belangrijkste aspecten van leidinggeven aan een team en je kent de communicatieprocessen. Ook beschik je daarnaast over relevante kennis van productieprocessen en de techniek die daarbij hoort. Deze opleiding ordermanager biedt elke deelnemer de handvatten die nodig zijn om projecten in de creatieve industrie succesvol te leiden.

Cursusprogramma
Tussen de blokken is steeds 3 weken tijd gepland voor opdrachten en zelfstudie.

Blok 1: Organisatie en coördinatie medewerkers (3 dagen)

 • Leidinggeven (leidinggeven, leiderschapsstijlen, effectief leiderschap, de leiderschapsdiabolo)
 • Communicatieve vaardigheden (het communicatieproces, non-verbale communicatie, communicatieve vaardigheden, johari-raam, feedback geven en ontvangen)
 • Aansturing van een team (werkoverleg, instructie geven, gespreksvoering, ingrediënten van een succesvol team)


Blok 2: Advies, inkoop, verkoop en relatiebeheer (4 dagen)

 • Situatieanalyse (doelen en strategisch profiel bepalen, situatieanalyse, SWOT analyse, confrontatiematrix)
 • Het marketingplanningsproces (situatieanalyse, marktsegmentaties, product positionering, marketingdoelen en -strategie, marketinginstrumenten, activiteitenplan ontwikkelen en uitvoeren, evaluatie)
 • Verkoop en relatiebeheer (verkopen in de praktijk, SPIN-methode, AIDA-methode, wie is je klant?, kostprijsberekening, calculaties en offertes maken, belang van relatieonderhoud, CRM, kansen signaleren en benutten, onderhandelen met oog voor de relatie, problemen en klachten oplossen)
 • Inkoop en voorraadbeheer (inkoopbeleid, instrumenten voor uitvoering inkoopbeleid, inkoopproces, inkoopstrategie en onderhandelen, inkoop van drukwerk, leveranciers kiezen, bestaande leveranciers beoordelen, inkoop drukwerk en duurzaamheid, voorraadbeheer, opslag en just-in-time levering en risico's


Blok 3: Techniek en werkprocessen (4 dagen)

 • Bedrijfsorganisatie (grafische bedrijven, organisatiekenmerken, organisatiedoelen, organisatieomgeving, organisatieschema's, organisatiecultuur)
 • Projectorganisatie (managen van projecten, fasering van een project, risico's, projectregistratie, archivering)
 • Productieproces (processen, procesanalyse, procesbeheersing, workflow, workflow schema's, PDF)
 • Orderregistratie, planning en voortgang (logistiek, orderinstructie, werkvoorbereiding, productie en mijlpalen, JDF, planning, managementinformatiesystemen (MIS), voortgangscontrole)
 • Ingangscontrole en bestandsformaten (belang van ingangscontrole, preflight, pitsstop, bestandsformaten, het maken van een ingangsflowchart + checklist)


Blok 4: Organisatie en coördinatie productieproces (2 dagen)

 • Kwaliteitsbewaking en efficiënt produceren (kwaliteit en kwaliteitssystemen, instrumenten voor kwaliteitszorg, besturen en beheersen van de kwaliteit, kwaliteitsbeoordeling, kwaliteit van processen en efficiëntie)
 • Arbo en milieu (arbeidsomstandigheden, arbowetgeving, risico-inventarisatie en evaluatie, plichten van de werkgever, plichten van de werknemer, rechten van de werknemer, milieubewust werken, maatschappelijk verantwoord ondernemen)

€ 4.535,- (excl. btw, inclusief catering).

GOC wijst je graag op de financiële voordelen waar je als bedrijf in de creatieve industrie van kan profiteren. Klik hier voor meer informatie over de kortingen en subsidies die van toepassing zijn op ons aanbod.

Groepsgrootte
De groepsgrootte is maximaal 10 personen.

Cursusduur en studiebelasting
De opleiding bestaat uit 13 cursusdagen en 1 examendag. Daarnaast wordt ca. 4 uur zelfstudie per cursusdag verwacht.

Toetsing en afsluiting
Afsluitende toetsing vindt plaats in de vorm van een case. Wie de gehele opleiding Ordermanager met succes doorloopt, ontvangt een branche-certificaat.

Vrijstellingen
Wie eerder al de cursus "Introductie Leidinggeven" heeft gevolgd, kan vrijstelling krijgen voor blok 1 ("Organisatie en coördinatie medewerkers") van de opleiding Ordermanager.

vragen?

Bel of mail gerust naar onze medewerkers verkoop binnendienst.

binnendienst@goc.nl
0318-53 91 29    
                                                                                  
 

Cursusdata

 • GOC (Veenendaal) dinsdag, 01 oktober 2019