Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

Digitaal drukken

Cursusduur en studiebelasting: 19 dagen
Toetsing en afsluiting: Branche erkend certificaat
Bestemd voor: De cursus is bestemd voor medewerkers uit een digitaal printbedrijf die werken met hoogwaardige printers. De medewerker is werkzaam bij grafimediabedrijven, in de reclame/pr of bij bedrijven die beschikken over een afdeling die printwerk produceert in allerlei soorten en maten.
Kosten: € 6365 (excl. btw)

De digitale druktechniek heeft zich in recordtempo ontwikkeld tot een volwassen techniek met een belangrijk marktaandeel in de drukwereld. ‘Printing on demand', ‘Variabele data printing', ‘web-to-print' en ‘Distribute and print' zijn termen die we steeds vaker tegenkomen.

Deze basiscursus geeft inzicht in de mogelijkheden van digitaal drukken over de hele breedte van de workflow. Van documentaanmaak tot afwerking. Er worden praktische handvatten aangereikt om de productie van digitaal drukwerk efficiënt te laten verlopen.

Doel
Deelnemers kunnen met deze cursus hun kennis en vaardigheden op gebied van digitaal drukken vergroten en verdiepen. Gerichte theoretische kennis en de vertaling daarvan naar de dagelijkse praktijk van de deelnemer, krijgen in deze cursus ruime aandacht. Er wordt gewerkt met oefeningen, die aansluiten op het digitaal drukproces zoals die binnen bedrijven plaatsvindt.

Resultaat van de certificerende cursus
De cursist die de volledige cursus volgt, leert werken als zelfstandig Print Operator. Dat begint bij het controleren van aangeleverde bestanden en het verrichten van bijstellingen in verschillende programma's. De cursist leert de printer, snij- en vouwmachine instellen en bedienen aan de hand van een order of model. De cursist leert beeldbestanden, PDF-bestanden en variabele content te verwerken. En de cursist leert problemen te analyseren en op te lossen. Daarnaast krijgt de cursist handvatten aangereikt voor een efficiënte en kwaliteitsgerichte verwerking van orders. Bovendien is er in de cursus volop aandacht voor product- en proceskwaliteit en beheer en onderhoud.
De cursist die vooral op onderdelen verdieping zoekt, kan onderdelen van de cursus (op blokniveau) volgen.

De medewerkers hebben te maken met één of meer van de volgende printtechnieken die digitaal worden aangestuurd:

 • Elektrofotografisch printen
 • Elektrostratisch printen
 • Magnetografisch printen
 • Thermografisch printen
 • Inkjet printen (drop on demand, continuous en spray/ airbrush)
 • Thermal transfer printen
 • Laser fotografisch printen
 • Dye Sublimation printen

De cursus sluit zoveel mogelijk aan bij de behoeften van de deelnemers. Zo nodig kan de cursist voor bepaalde onderdelen extra opdrachten uitvoeren om aan het vereiste niveau te voldoen. Ook kan de cursist bestaande cases uit zijn/haar eigen dagelijkse praktijk inbrengen.

 

Het cursusprogramma ziet er als volgt uit. Tussen de verschillende blokken is steeds 2 weken tijd gepland voor opdrachten, zelfstudie en beoordeling.

Blok 1: Basiscursus Digitaal Drukken (5 dagen, 5 lesweken)
De digitale druktechniek heeft zich in recordtempo ontwikkeld tot een volwassen techniek met een belangrijk marktaandeel in de drukwereld. ‘Printing on demand', ‘Variabele data printing', ‘Web-to-print' en ‘Distribute and print' zijn termen die we steeds vaker tegenkomen. Deze basiscursus geeft inzicht in de mogelijkheden van digitaal drukken. In deze cursus behandelen we de basisprincipes van het digitale drukproces. Van documentaanmaak tot afwerking. Er worden praktische handvatten aangereikt om de productie van digitaal drukwerk efficiënt te laten verlopen. Deze cursus duurt 5 dagen. In de volgende blokken worden specifieke onderdelen van de basiscursus verder uitgediept en behandeld. Dit zorgt ervoor dat de cursist steeds meer vaardigheden en kennis opdoet met betrekking tot een bepaald onderdeel van het productieproces digitaal drukken.

Blok 2: Beheer kleur en netwerk in een digitale drukomgeving (3 dagen, 3 lesweken)
Dit blok gaat over het beheer van kleur en netwerk in een digitale drukomgeving en duurt drie dagen. Dit blok start met een korte introductie in beheer van netwerk en computer. We starten met enige basiskennis op gebied van systeembeheer en besturingssystemen. Wat is een netwerk, hoe werkt een computer en welke programma's zijn er? Ook komt aan de orde op welke manier je bijvoorbeeld je email kunt instellen en hoe email precies werkt.
Daarnaast leer je tijdens dit blok op welke manier je kleuren controleerbaar kunt krijgen in een workflow. Daarnaast leer je hoe je problemen, gerelateerd aan kleur, logisch kunt beredeneren en kunt oplossen. Je leert omgaan met kleur in de hele workflow: van het aanleveren, het werkstation, de software (Adobe CS en MS Office), de RIP en uiteindelijk de printer zelf.

Blok 3: Bestandverwerking in een digitale drukomgeving (3 dagen, 3 lesweken)
Dit blok gaat over bestandsbewerking en bestandsbeheer. Dit betekent dat je leert om bestanden op een digitaal medium te bewerken en te beheren. Dit blok duurt drie dagen. We gaan in op het maken, controleren en aanpassen van PDF bestanden. En het voorkomen en herstellen van problemen. Daarnaast gaan we in op verschillende onderdelen die met bestandsbeheer te maken hebben zoals bijvoorbeeld het toepassen van bestandsbeheer, het opstellen van aanlevervoorwaarden voor digitale bestanden en bestanden geschikt maken voor verwerking.

In dit blok staan de volgende onderwerpen centraal:

 1. Het kunnen samenstellen, verwerken en beheren van PDF bestanden.
 2. Het uitvoeren van een preflight op aangeleverde bestanden.
 3. Het omgaan met aangeleverde digitale bestanden voor een voorspelbare verwerking van bestanden in de hoogste kwaliteit.

Blok 4: Variabele content verwerking (3 dagen, 3 lesweken)
Dit blok gaat over variabele content verwerking en duurt drie dagen. Variabele content verwerking en printing-on-demand behoren tot de bijzondere mogelijkheden van een printerworkflow. Voordat je gebruik kunt maken van de mogelijkheid van variabele content printing en printing-on-demand zul je eerst inzicht moeten hebben in de voorwaarden die gelden voor het printen met deze techniek.

Er zijn veel mogelijkheden beschikbaar voor deze manier van printen. Van standaard oplossingen in computerprogramma's als Microsoft Word en Adobe Indesign tot speciale oplossingen zoals bijvoorbeeld Print Shop Mail, Micropress en programmeertalen als PPML en XML. In dit blok passeren verschillende technieken de revue.

In deze training wordt aandacht besteed aan geavanceerde printsystemen voor de verwerking van variabele content, vaak mailingen. Deze systemen zijn meer en meer in staat om niet alleen de variabele content in te printen maar om ook de gehele opdruk te verzorgen. Hoewel de workflow een sterk geautomatiseerd karakter heeft en soms zeer specialistisch is kunnen er problemen ontstaan bij variabele content verwerking. Het herkennen van deze problemen in de workflow, draagt bij tot het optimaliseren van de workflow en de afspraken die voor het werken in de workflow zijn gemaakt. Ook hier wordt specifiek aandacht aan besteedt in deze training.

Blok 5: Nabewerking van substraten (2 dagen, 2 lesweken)
Dit blok gaat over de nabewerking van substraten en duurt twee dagen. In dit blok leer je diverse mogelijkheden op gebied van nabewerken, binnen het digitale drukproces. Je maakt kennis met verschillende eigenschappen van papier voor nabewerking. We gaan in op kwaliteitsaspecten van nabewerking. En je leert basishandelingen in finishing uit te voeren. Zo leer je om zelfstandig handelingen op gebied van nabewerking uit te voeren. En je leert om zelfstandig problemen in online nabewerking op te lossen.

Blok 6: Efficiency en kwaliteit in de printomgeving (2 dagen, 2 lesweken)
Dit blok gaat over de efficiency en kwaliteit in een digitale drukomgeving en duurt twee dagen. We laten zien op welke manier je kunt zorgen voor een kwalitatief goed digitaal drukproces dat ook rekening houdt met de beheersing van kosten en tijd. We gaan in op leveringsvoorwaarden en kwaliteitsstandaarden. En op welke manier je het beste een kwaliteitscontrole kunt uitvoeren. Ook behandelen we in dit blok eisen op gebied van arbeidsomstandigheden (Arbowetgeving) en milieu.
Daarnaast gaan we in op het gereedmaken van de printer voor de volgende order. En op welke manier je ordergegevens kunt administreren en logboeken kunt bijhouden. Andere onderwerpen die in het kader van efficiency en kwaliteit aan de orde komen zijn computeronderhoud en bestandsbeheer. Je leer op welke manier je een computer het beste kunt onderhouden. En je leert op welke manier je systematisch kunt werken door middel van verantwoord bestandsbeheer. Je leert hoe je een bestandsbeheer kunt opzetten, kunt archiveren en op welke manier je een back-up kunt maken.

€ 6.365,- (excl. btw, incl. catering).

GOC wijst je graag op de financiële voordelen waar je als bedrijf in de creatieve industrie van kan profiteren. Klik hier voor meer informatie over de kortingen en subsidies die van toepassing zijn op ons aanbod.

Afsluiting
De door de grafimediabranche erkende opleiding ‘Digitaal Drukken' leidt op voor en wordt bij voldoende resultaat afgesloten met het branche-erkende GOC certificaat ‘Operator Digitaal Drukken'.

Groepsgrootte
Maximaal 10 deelnemers per groep

Studiebelasting
De studiebelasting tijdens de cursus bestaat uit:

 • 18 cursusdagen en 1 examendag
 • 4 tot 6 uren zelfstudie per cursusdag (in totaal 72 tot 108 uur zelfstudie)
 • Ongeveer 40 uren voor het uitvoeren van portfolio opdrachten
 • Ongeveer 32 uren voor het voorbereiden, uitvoeren en presenteren van de eindcase

Toelatingseisen
Het bedrijf waar de cursist werkt, beschikt over de benodigde faciliteiten (specifieke apparatuur en verbruiksmiddelen) waarmee de cursist de praktijkopleiding in het bedrijf kan voltooien. Belangrijk is ook dat de cursist op het werk voldoende gelegenheid krijgt om te oefenen met de aangeboden praktijkopdrachten. Het gaat hierbij om ongeveer 2 - 4 uur zelfstudie per cursusdag. Voor de totale cursus betekent dit ongeveer 36 - 72 uren zelfstudie.

Randvoorwaarden
Het bedrijf waar de cursist werkt, beschikt over de benodigde faciliteiten (specifieke apparatuur en verbruiksmiddelen) waarmee de cursist de praktijkopleiding in het bedrijf kan voltooien. Belangrijk is ook dat de cursist op het werk voldoende gelegenheid krijgt om te oefenen met de aangeboden praktijkopdrachten. Het gaat hierbij om ongeveer 2 - 4 uur zelfstudie per cursusdag. Voor de totale cursus betekent dit ongeveer 36 - 72 uren zelfstudie.

vragen?

Bel of mail gerust naar onze medewerkers verkoop binnendienst.

binnendienst@goc.nl
0318-53 91 29    
                                                                                  
 

Cursusdata

 • Er zijn momenteel geen cursusdata bekend.
  Klik op 'Neem een optie', schrijf je in en GOC neemt contact met je op.