Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.

Klik hier om deze melding te verbergen

vraag door met STAR

Iedereen kan vertellen dat hij klantgericht, stressbestendig en resultaatgericht is. Vraag daarom altijd naar voorbeelden uit het recente verleden waaruit dat blijkt. Heeft de kandidaat wel eens meegemaakt dat een klant zich onredelijk opstelde? Heeft hij wel eens met strakke deadlines gewerkt? Of in een hectische werkomgeving? Vraag vervolgens door: Wat voor situatie was dat? Wat was zijn rol? Hoe heeft hij het aangepakt? Wat was het resultaat?

Hoe vraag je door? Met STAR

Bij vragen over competenties wordt vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘STAR-methode'. Een gestructureerde manier om vragen te stellen. STAR staat voor: Situatie, Taak, Aanpak en Resultaat.

Je vraagt de sollicitant eerst naar een voorbeeld van een recente ervaring. Bijvoorbeeld:

  • Wat vond je de afgelopen maanden een moeilijke beslissing die je hebt genomen?
  • Heb je weleens meegemaakt dat een klant je een compliment gaf? 
  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je je geduld verloor?

Vervolgens vraag je naar:

  • De SITUATIE: Wat was er aan de hand? Wanneer speelde het zich af? Wie waren er bij betrokken?
  • De TAAK: Wat was de taak van de sollicitant? Waar was hij verantwoordelijk voor en waar niet voor? 
  • De AANPAK: Hoe heeft de sollicitant het aangepakt? Waarom heeft hij het zo aangepakt? Wat zei hij precies toen....? Welke problemen kwam hij tegen? 
  • Het RESULTAAT: Wat was het resultaat? Wat zou de sollicitant (achteraf gezien) anders of hetzelfde doen? Wat heeft hij ervan geleerd?